Äntligen har jag kommit fram till ett recept utan jäst som fungerar och som kan kryddas på olika sätt. Det blir underbart krispigt om du kavlar ut degen riktigt tunt. Vill du ha en tjockare variant sänk temperaturen i ugnen något och kavla degen med kruskavel.
Vi tog också ut små älgar som lustigt nog pöser upp och får en söt mage vid gräddningen.
- 2 dl grekisk yoghurt
- 1 dl kallt vatten
- Ca 500 g fullkornsmjöl på Ölandsvete
- 1 tsk salt
- 1 msk Six Spices från Herbaria (kanel, vanilj, långpeppar, kryddnejlika, stjärnanis, fänkål) ger kryddighet och lite julkänsla
- Fullkornsmjöl för utbakningen
Alternativ till kryddningen:
- Black Magic curry från Herbaria ger djup och mustighet
- Trio Noir svartpeppar från Herbaria ger nötighet och mild hetta
- Rostade och lätt mortlade fänkålsfrön
- Örtteet Anis-fänkål-kummin från Herbaria påsar fint att ha i knäckebröd
Blanda alla ingredienser och knåda samman degen. Den ska bli fast. Plasta och låt degen vila i kylskåpet minst ett dygn.
Kavla ut degen tunt, tunt på ett lager av mjölet. Ta ut figurer med formar eller göra hela kakor som täcker långpannan (skär eller bryt dem i bitar efter gräddningen).
Grädda i 200 grader varm ugn i ca 7 min