De ekologiska kryddorna från Herbarias kryddparadis är de finaste ekologiska kvaliteter du kan hitta och de kommer från världens alla kök. Alla kryddorna kommer från certifierade ekologiska odlingar och är märkta med logotypen för ekologiskt producerad mat. Inga tillsatser – ingen jäst, inget glutamat eller maltodextrin – bara rena kryddor. Burkarna är fria från aluminium och återvinningsbara. På alla rena kryddor finns ursprung, odlingsplats och skörd dokumenterad. Odlingarna namnges och stor vikt läggs vid terroiren på samma sätt som med vinodlingar.
Skogslycka
Gnid in i kött före tillagning. Vilt- och svampkrydda. Passar fint till stekt ankbröst och också köttpatéer.
Passar allra bäst att krydda mörkt kött, och i synnerhet vilt, med före ugnsstekning. Tillsätt vispgrädde, koka samman och såsen är klar!
Prova att bryta av smaken på exempelvis en ramslöksmajonnäs med en nypa Skogslycka.
Bella Buljong – grönsaksbuljong
Använd vår rena grönsaksbuljong som örtkrydda på grillad fågel, i veggiebiffar, falafel eller i soppor.
Använd den tillsammans med sky som smakrik såsgrund. Massor av möjligheter att krydda med en ren buljong.
Vilda Hilda
Blandad med crème fraîche: dip till grönsaker, chips. Välbalanserad prisbelönad (Bio Fach 2011) krydda till vinägrett. Till sparrissallad, potatissallad. Blandning för sallader – stimulerar alla smaksinnen med sött, salt, surt, beskt och starkt.
Blanda med crème fraîche och servera som dip till grönsaker, som tillbehör på en buffé eller gör en dipsås till fredagsmyset och servera med färska eller lättkokta grönsaker.
Gör en sommarsallad med tärnad vattenmelon, fetaost och små broccolibuketter. Skär bara loss blomknopparna på broccolin (stjälken skivar du tunt på mandolin och använder i en annan sallad). Servera en vinägrettsås på Vilda Hilda med vitvinsvinäger och olivolja till salladen.
Lilla Lena
Lyfter fruktsallader tack vare den friska smaken av hallon och blåbär. På pannacotta, på cup cakes. Kryddsocker för fruktkrämer, mousse, krämer med kesella och yoghurt. Passar också till pajer, varma desserter och pannkakor.
Blanda med grekisk yoghurt eller crème fraîche till en raw pannacotta. Låt vila i kylen och toppa till sist med ett tunt lager Lilla Lena, eventuellt blandat med lakritspulver.
Gör en Bircher müsli genom att blanda havregryn med t ex chiafrön och pumpafrön, tillsätt någon typ av mjölk eller yoghurt och Lilla Lena. Låt dra över natten och servera med bitar av äpple, päron eller annan frukt, gärna torkad.
Ludwigs livrätt
Traditionell krydda för söndagssteken, innehåller humle. Gnid in kryddan och låt dra en timme per kilo. Kryddsalt för bakade grönsaker. Passar till gris-, kalv- och nötkött samt fågel.
Tryffellycka
Ger fantastiska såser och soppor med svampfräst lök och grädde och krydda med Tryffellycka. Blandning för risotto-, pasta-, svamp- och gryträtter eller till salladsdressingar med inspiration från Medelhavet. Krydda med Tryffellycka under tillagningen.
Krydda fyllningar till ravioli med Tryffellycka – smakhöjare med naturlig umami. Smaksätt kokt pasta med kryddblandningen och ringla över en god olivolja.
Tryffellycka är god i risotto och gryträtter eller till salladsdressingar med inspiration från Medelhavet – rör ut med lite hett vatten, vinäger och olja.
Gör tryffelchips genom att smaksätta riven ost med Tryffellycka och klicka ut på en plåt med bakplåtspapper. Grädda i 200 grader tills osten smält och det bildats små gropar ev fett i den (viktigt att inte ta ut chipsen för tidigt ur ugnen). Njut som chips eller servera med en klick tapenade till välkomstdrinken.
Doften av Maccia
Använd till fiskrätter och hel ugnsbakad fisk, och som krydda till grillade grönsaker och sallader.
Koka en enkel grönsakssoppa och krydda med Doften av Maccia. Passar särskilt fint att använda till rätter med jordärtskocka. Kryddsalt för Medelhavets alla kött-, fisk- och grönsaksrätter. En överlägsen allroundkrydda.
Passar som krydda till sommarens hemgjorda färskostar och till grilloumi.
Neptuns dröm
Kryddsalt med tomat och oliver för fiskrätter från Medelhavet. Strö på eller gnid in Neptuns dröm på den rensade fiskens ut- och insida. God till äggrätter.
Ljuvlig som dipsås blandad med crème fraîche. Gör succé serverad som tillbehör på en buffé.
God på alla typer av fågel, rubba köttet och låt det vila före tillagningen.
Krydda lax med Neptuns dröm och ugnsbaka den insvept i folie. Ger fin sälta tack vare de svarta oliverna.
Provensalska vildblommor
Som smaksättning av flytande honung. För lamm och grönsaker med inspiration från Medelhavet. Provensalska vildblommor passar till läckra desserter. Tillsätt till rätten i slutet på tillagningstiden. Får inte utsättas för hög värme. Värm försiktigt i olja eller smält smör.
Garnera en kladdkaka med några få blomblad. Strö blommor på choklad- eller marängbräck.
Blanda blommorna med flingsalt eller råsocker och ställ fram på köksbordet.
Blanda blommorna i skirat smör som penslas på en lammstek eller fisk som just tagits ur ugnen. Eller gör ett kryddsmör med blomblandningen.
Vackra att blanda i glass, strö på pannacotta eller på maränger – och som garnering av tårtor.
Pizza e pasta
Till pasta och andra Medelhavsrätter. Allroundkrydda. På foccacia.
Heureka
Kryddblandning för gyros, färsrätter, grillat eller stekt kött samt grönsaker. Passar också till dip och röror med kesella eller yoghurt. För sommarköket.
Gör en Medelhavssallad på tomater, mozzarella, babyspenat och en vinägrettsås på Heureka.
Lägg in tärningar av fetaost i olivolja och krydda med Heureka.
Passar särskilt fint att använda till rätter med lamm och till fågel.
Six Spices
Till julbaket, på grillade revbensspjäll med honungsglaze. Krydda rödkålen till jul. Gör en marmelad till ostbricken med Six Spicekryddade aprikoser, nötter och russin i balsamvinäger. Till muffins och i frosting gjord på smält vit choklad och philadelphiaost till cup cakes. Kryddblandning för kinesiska kött-, fisk- och grönsaksrätter. Denna variant på den traditionella kinesiska ”Five spices” passar till många exotiska rätter.
Caesarsallad
I vinägrettsås till sallad, i crème fraîche till dip. Kryddsalt till den amerikanska salladsklassikern med ursprung från italienska invandrare och chefkocken Cesare Cardini.
Kryddblandningen passar fint i en vinägrettsås till sallad eller i crème fraîche som en dipsås att servera till kött eller fisk.
Blanda en liten burk crème fraîche med 1 tsk Caesar salad, 1 msk vit balsamico och 1 msk riven parmesanost, tillsätt eventuellt 1 sardell skuren i bitar och blanda allt. Låt dra 30 min, gärna längre för att smakerna ska blomma ut.
Krydda potatissallad, eller en potatisgratäng med vitlök och vispgrädde, med kryddan. Tillsätt gärna också finriven ost.
Byt ut påsen med dipkrydda köpt i chipshyllan mot Caesar Salad blandad med grekisk yoghurt. Servera till grönsaksstavar och blomkålsbuketter.
Tango Spice
Till grillat kött, tillsammans med chili i en het grillolja. Kryddblandning för nötkött, lamm- och griskött. Kryddrub för stekar och grillat.
God till vegetariska biffar, eller att blanda med crème fraîche och servera som tillbehör. Till dipsås vid fredagsmyset.
Cajun Spices
För sydstatsköket, i grytor och till grillat. Till kokning av sydstatskräftor. Blandning för det franskinspirerade Cajunköket från USA:s sydstater. Till grillade och stekta rätter. Överallt där du vill ha hetta.
Mapuche Fire
Tuff grillkrydda. Kryddblandning för BBQ och ugnsrätter. Med inspiration från en traditionell krydda vanlig hos de sydamerikanska Mapuche-indianerna.
Mustig och smakrik, men inte het, kryddblandning för BBQ och ugnsrätter. Passar till kötträtter, krämiga vegetariska soppor och bön- och linsrätter. Använd som krydda till rostad paprika eller i tomatsåser för mustig och rökig smak.
Blanda Mapuche Fire med lite rårörda lingon, olja och vitvinsvinäger och marinera kycklingvingar i blandningen en timme innan de grillas.
Krydda popcorn med Mapuche eller smaksätt majonnäs med kryddan och servera den till pommes.
Tajine Marrakesh
Till grytor med kött eller grönsaker. Strö på under tillagningen. Kryddblandning till marockanska taginerätter i traditionell lergryta samt orientaliska gryträtter.
Tillaga den enklaste smakrika gryta genom att blanda olika rotfrukter, och eventuellt antingen grytbitar av kött eller black eye beans bönor med Tajine Marrakesh. Inget annat, bara det!
Blanda Tajine Marrakesh i créme fraîche och servera till vegetariska rätter på en buffé.
Red hot chili curry
Kryddblandning för den extraheta köket. Koka upp med kokosmjölk eller kombinera med yoghurt. Till inlagd sill med Red hot Chili och crème fraîche i såsen.
Calypso tropical curry
Karibisk, fruktig curry för exotiska och fruktiga rätter med fågel eller grönsaker. Passar fint till kokosmjölk.
Mild wild green curry
Thailändsk curry. Kryddblandning för asiatiska fisk- och fågelrätter. Passar perfekt till kokosmjölk.
Black magic curry
Mörk mustig curry för nötkött eller vilt med kort stektid. För mustiga rätter. Låt curryn koka med eller fräs den en kort stund med de andra ingredienserna.
Good old mild curry
Prisbelönad (Bio Fach) riktigt bra bascurry. Kryddblandning för currykyckling, korv stroganoff eller currywurst. Vår förfinade variant på en klassiker.
Fänkål, hel
Från foten av Taurusbergen i den sydturkiska reigionen Antalya. För att utveckla sin fulla arom bör fänkålsfröna finfördelas i en mortel eller rostas lätt just innan de tillsätts.
Oregano
Odlad på lätt, sandig jord i tyska Schwebheim. Oregano utvecklar sin arom på bästa sätt om den bara får koka med en kort stund.
Rosmarin
Odlad i den vulkanrika regionen Araukanien i södra Chile. Varsamt skördad för hand och lufttorkad. Rosmarin tillsätts tidigt i tillagningen, för att den ska kunna utveckla hela sin komplexa arom. Mycket aromatisk, använd sparsamt.
Timjan
Odlad i Unterfranken, en traditionell kryddodlingsort. Skonsamt torkad och rensad. Kan koka med länge utan att förlora sin arom.
Kanel, mald
Odlad på Sumatra av urinvånarna i nationalparken Kerinci Seblat med fokus på att förvalta för framtiden på ett hållbart sätt.Tillsätt mald kanel till såser och liknande först i slutet på tillagningstiden.
Andalimanpeppar
Till långtidsbakad karré, på kokt ägg – helt enkelt där det krävs peppar, men du vill variera aromerna.
Använd hel i grytor och till inläggningar som exempelvis chutney.
Använd på lax, skaldjur, kyckling, sallader och allt annat när du vill ha en rejäl skjuts i smaken och hög fräschör.
Gör en inlagd sill med hela kvistar andalimanpeppar, citron eller lime och 123-lag.
Voatsiperiferypeppar
Bourbonpeppar, också kallad vildpeppar och bourbonpeppar, med varm hetta och blommiga citrustoner, påminner om muskotnöt och passar till allt från lamm, vilt, tonfisk frukt, ost, choklad till desserter. När du vill krydda med peppar men vill variera smaken.
Trio Noir svartpeppar
Svartpeppar från tre regioner med olika terroir. Elegant och harmonisk pepparkomposition med karakteristiska smaker från tre regioner (Malabarkusten/Indien, Killindi/Tanzania, Sri Lanka).
Cubebepeppar
Svanspeppar, mald som huspeppar. Karamellisera äpplen med råsocker och cubebepeppar. Till orientaliska och asiatiska rätter; passar fint på jasminris. Grovt mortlad på griskött.
Gnid in en köttbit med cubebepeppar som mortlats tillsammans med ett gott oraffinerat salt.
Koka te på pepparen och några blad mynta.
Gör glass med grovt mortlad cubebepeppar och finhackad pepparmynta. Tillsätt chokladrippel på slutet.
Tellicherry peppar
Det bästa du kan hitta av svartpeppar. Årgångspeppar från tigerreservatet i nationalparken Lake Periyar i Kerala, Indien. Handplockad, soltorkad och naturlig. Klassisk svartpeppar av bästa kvalitet. Stor smakpalett. Krydda före servering för att inte bränna aromerna.