Hållbarhetsarbete

by Niklas Münch

Sociala projekt

Pepparprojektet i nationalparken Lake Periyar
I staten Kerala i södra Indien belägen mitt i bergskedjan Western Ghats finns en tätt bevuxen djungel där ett hundratal tigrar och däggdjur vandrar fritt. Området räknas med sina 200 olika växter och 320 fågelarter till det vackraste och artrikaste naturreservatet i Indien. Det ca 700 kvadratmeter stora tigerreservatet Periyar i västra delen är bebott uteslutande av anhöriga till ursprungliga nomadstammar. De förtjänar sitt uppehälle med odling av kryddor och genom att samla skogshonung. För många familjer blev utkomsten av det för låg för att leva på. Ett projekt som stöds av det Tyska utvecklingsorganisationen DEG, förbättrade det affärsmässiga och den sociala situationen. De små lantbruken garanterades en avsättning för de produkter som odlats på traditionellt sätt och utan kemikalier.

Ett påslag på priset med 50 procent jämfört med marknadspriset betalas för råvaran. På så sätt säkras invånarna en tillräcklig inkomst. Dessutom går 90 öre per kilo av det som säljs till Tyskland till en socialfond för byggnad av skolor, daghem, sjukhus och andra utvecklingsprojekt som förvaltas av naturreservatet.
Man fokuserar starkt på traditionella sorter, här odlas huvudsakligen de gamla pepparsorterna ”Karimunda” och ”Devamunda”. För de hybridsorter som dominerar den indiska pepparodlingen finns det ingen plats i detta projekt.

Herbaria får Tellicherry urskogspeppar från nationalparken Periyar

Herbarias kvalitet – rosor i socialt projekt

Rosenprojekt Afghanistan
Första gången Herbaria fick rosenblad från Afghanistan var 2009 – det var till de orientaliska kryddblandningarna Rice Perfume och Magic Chicken. De väldoftande rosenbladen kommer från ett av Världshungerhjälpens projekt, som hjälper afghanska bönder att odla rosor i stället för illegal opiumvallmo. Så mycket som 90 procent av det opium som odlas i hela världen kommer från Afghanistan, ett av de fattigaste länderna i världen. De flesta familjer har hittills varit tvungna att odla opiumvallmo för att kunna försörja sig, även om odlingen är förbjuden i lag och islam dessutom förbjuder användning av opium.

Projektet ”Rosor i stället för opium” startades redan 2004 av Världshungerhjälpen. För många odlare blev det ett verkligt alternativ. I dag odlar omkring 400 afghanska odlare rosor på 70 hektar. Alla odlare som deltar måste ställa om till ekologisk odling, och de måste sluta odla opium. Världshungerhjälpen tar hand om bearbetningen och försäljningen. Den ekologiska certifieringen av rosorna utförs enligt riktlinjerna för ekologisk odling av EU-ackrediterade och opartiska certifierare. Projektledningen överlämnas successivt till afghanska företag.

Av merparten av skörden produceras rosenolja. Ett annat intressant användningsområde framkom vid torkningen av rosenbladen – en aromatisk, vacker och väldoftande ingrediens i Herbarias kryddblandningar. Efter skörden tas bladen för hand loss från blombottnen. Av cirka tio kilo färska rosenblad får man cirka ett kilo torkade rosenblad. Dessa sköra blomblad i rosa färgnyanser transporteras efter torkningen direkt till Herbaria där de ingående testas i laboratoriet Först när de godkänts används de i de orientaliska kryddblandningarna. Samspelet mellan rosenblad, sesam, mandel och saffran i Rice Perfume och mellan korianderfrö, fänkål och spiskummin i Magic Chicken ger en kulinarisk upplevelse som är en fröjd för gommen och en fest för ögat.

Mer informationen hittar du på Världshungerhjälpens hemsida. http://www.welthungerhilfe.de/informieren/projekte/projekt/hilfe-fuer-afghanistan.html#!/b1358/

Denna hemsida använder kakor för att förbättra din upplevelse. Vi hoppas att du tycker det är ok. Godkänn Läs Mer