Hållbarhetsarbete

by Niklas Münch

Sociala projekt

Pepparprojektet i nationalparken Lake Periyar
I staten Kerala i södra Indien belägen mitt i bergskedjan Western Ghats finns en tätt bevuxen djungel där ett hundratal tigrar och däggdjur vandrar fritt. Området räknas med sina 200 olika växter och 320 fågelarter till det vackraste och artrikaste naturreservatet i Indien. Det ca 700 kvadratmeter stora tigerreservatet Periyar i västra delen är bebott uteslutande av anhöriga till ursprungliga nomadstammar. De förtjänar sitt uppehälle med odling av kryddor och genom att samla skogshonung. För många familjer blev utkomsten av det för låg för att leva på. Ett projekt som stöds av det Tyska utvecklingsorganisationen DEG, förbättrade det affärsmässiga och den sociala situationen. De små lantbruken garanterades en avsättning för de produkter som odlats på traditionellt sätt och utan kemikalier.

Ett påslag på priset med 50 procent jämfört med marknadspriset betalas för råvaran. På så sätt säkras invånarna en tillräcklig inkomst. Dessutom går 90 öre per kilo av det som säljs till Tyskland till en socialfond för byggnad av skolor, daghem, sjukhus och andra utvecklingsprojekt som förvaltas av naturreservatet.
Man fokuserar starkt på traditionella sorter, här odlas huvudsakligen de gamla pepparsorterna ”Karimunda” och ”Devamunda”. För de hybridsorter som dominerar den indiska pepparodlingen finns det ingen plats i detta projekt.

Herbaria får Tellicherry urskogspeppar från nationalparken Periyar

Herbarias kvalitet – rosor i socialt projekt

Rosenprojekt Afghanistan
Första gången Herbaria fick rosenblad från Afghanistan var 2009 – det var till de orientaliska kryddblandningarna Rice Perfume och Magic Chicken. De väldoftande rosenbladen kommer från ett av Världshungerhjälpens projekt, som hjälper afghanska bönder att odla rosor i stället för illegal opiumvallmo. Så mycket som 90 procent av det opium som odlas i hela världen kommer från Afghanistan, ett av de fattigaste länderna i världen. De flesta familjer har hittills varit tvungna att odla opiumvallmo för att kunna försörja sig, även om odlingen är förbjuden i lag och islam dessutom förbjuder användning av opium.

Projektet ”Rosor i stället för opium” startades redan 2004 av Världshungerhjälpen. För många odlare blev det ett verkligt alternativ. I dag odlar omkring 400 afghanska odlare rosor på 70 hektar. Alla odlare som deltar måste ställa om till ekologisk odling, och de måste sluta odla opium. Världshungerhjälpen tar hand om bearbetningen och försäljningen. Den ekologiska certifieringen av rosorna utförs enligt riktlinjerna för ekologisk odling av EU-ackrediterade och opartiska certifierare. Projektledningen överlämnas successivt till afghanska företag.

Av merparten av skörden produceras rosenolja. Ett annat intressant användningsområde framkom vid torkningen av rosenbladen – en aromatisk, vacker och väldoftande ingrediens i Herbarias kryddblandningar. Efter skörden tas bladen för hand loss från blombottnen. Av cirka tio kilo färska rosenblad får man cirka ett kilo torkade rosenblad. Dessa sköra blomblad i rosa färgnyanser transporteras efter torkningen direkt till Herbaria där de ingående testas i laboratoriet Först när de godkänts används de i de orientaliska kryddblandningarna. Samspelet mellan rosenblad, sesam, mandel och saffran i Rice Perfume och mellan korianderfrö, fänkål och spiskummin i Magic Chicken ger en kulinarisk upplevelse som är en fröjd för gommen och en fest för ögat.

Mer informationen hittar du på Världshungerhjälpens hemsida. http://www.welthungerhilfe.de/informieren/projekte/projekt/hilfe-fuer-afghanistan.html#!/b1358/

Här kommer ett exempel på hur Herbaria arbetar

Vi har valt ut en blandning där vi beskriver ingredienserna och hur Herbaria arbetar med sitt hållbarhetsarbete.

Provensalska vildblommor

Denna fantastiska blandning är inte bara en fröjd för ögat med alla färger, utan också en explosion av sött, surt, beskt och kryddigt. 

Lavendelblommor och violer doftar och smakar sött
Saffranstrådar ger beska och aromatiska noter
Hibiskusblomor ger syra
Fläderblommor bidrar med sötma
Blåklint har tydlig beska
Apelsinknoppar är fruktiga och honungssöta
Timjanblommor och -blad ger lätt rökighet och kryddig smak
Ljungblommor avger kryddiga dofter
Rölleka är både söt och besk

Alla blommor/växter är från ekologiskt certifierade områden, de är kontrollerade för skadliga ämnen som pesticider och tungmetaller. Doft, färg och utseende har testats sensoriskt. En del av de vilda blommorna kommer från ekocertifierade naturområden, de är skonsamt handplockade och torkade i solen. 

Saffran från ett kvinnokooperativ i Marocko
Herbarias saffran kommer från ett familjeföretag i den för saffran så berömda orten Taliouine i Antiatlas. Området är beläget söder om Atlasbergen ca 1500 meter över havet. Saffran odlas runt om i byn och är för befolkningen som består av berber sedan länge en viktig inkomstkälla. Klimat och jordmån är optimalt för saffran, på sommaren är det hett med temperaturer mellan 30 och 40 grader. På vintern är det milt och fuktigt, och det blir sällan kallare än 15 grader.
Kvinnorna både driver företaget och utför skördearbetet. Det hårda arbetet på fälten sköts traditionellt av männen. Även marknadsföring och försäljning sköts av de manliga familjemedlemmarna. Kvalitetskontroll och sortering av saffranstrådarna är kvinnornas uppgift. 
Färgen och smaken på saffran från detta område överträffar den från Spanien och Iran. Eko-kontrollen utförs  av Lacon, ett tyskt ekocertifieringsorgan. 
Odlingsområdet är kargt och torrt. På hösten regnar det och i november börjar blomningen. Herbarias projekt förfogar över ett bevattningssystem om nederbörden inte skulle vara tillräcklig. Blommorna skördas när de första blommorna slagit ut, det sker innan solen går upp på morgonen. Varje blomma innehåller tre saffranstrådar, botaniskt är detta pistillen som delar sig i tre delar. Dessa avlägsnas i laboratoriet försiktigt med en sked och läggs på ett galler att torka. Den nedre delen på pistillen är gulaktig och av lägre kvalitet. Den bryts efter torkningen bort. Det är enbart på detta sätt man får en riktigt högklassig saffran med intensiv arom  och färg. I Taliouine kallar man denna saffran ”Safran première catégorie”. De lila kronbladen ges som foder åt åsnorna. 

Lavendel från Rosornas dal i Bulgarien
Den extrablåa sorten som odlas här används tack vare sin arom som krydda. Av de blekare sorterna extraheras eteriska oljor. Så vitt vi vet är vår odlare den enda i Bulgarien som odlar denna sort – en riktig raritet. Odlaren bedriver 300 hektar ekologiskt jordbruk. Merparten av de rosor och den lavendel som odlas går till extrahering av eteriska oljor. Lantbruket är beläget nära staden Kazanlak söder om Balkanbergen på ca 700 m höjd över havet i Rosornas dal. 

Violer
Violerna köper Herbaria från ett ekocertifierat naturområde i Bosnien och Herzegovina som inte används för lantbruk. Området som ligger floden Neretvas källa på 700–1000 meters höjd är så gott som obebott. Den sköra blomman knips av mellan pekfingret och långfingret och läggs i en påse. När plockarna kommer hem på kvällen breds blommorna ut på dukar som lagts ut på vinden. De vänds flera gånger om dagen för att de ska torkas skonsamt. Vid torr väderlek är violerna torra på 3–4 dagar, om det är fuktigt kan torkningen ta 5–6 dagar. De är viktigt att de är riktigt torra vid leverans, att kvistarna är borta och att blommorna har intensiv färg. För bästa kvalitet betalas ett högre pris. 
Två procent av försäljningsumman betalas in till fonden Fair Wild. Med hjälp av pengar från den har till exempel en tandläkarstol betalats och också två tunneltorkar som underlättar arbetet med torkningen av blommorna.

Denna hemsida använder kakor för att förbättra din upplevelse. Vi hoppas att du tycker det är ok. Godkänn Läs Mer