I dag hade jag tänkt ta en lång promenad men vädret fick bestämma att jag stannade inomhus. En sådan dag landar jag ofta i köket och tittar efter vad som finns hemma att laga något gott av. Det finns inget mysigare än att lyssna på skön musik och mysa framför kakelugnen med något som man lagat till och är jättenöjd med.
I dag blev jag jättenöjd med en pannacotta som inte bara smakade grädde, utan som retade smaklökarna i gommen och på tungan med sin syrliga smak av citron. Det pågår ständigt testning av Herbarias kryddor, och i dag bestämde jag mig för att se vad Mysgubben går för. Kryddblandningen innehåller vit choklad, mandarin, råsocker, kanelblad, ingefära och kryddnejlika. Jag valde pressad citron för att tillföra syra till pannacottan. Eftersom jag gillar den crunchiga konsistensen på Mysgubben garnerade jag med pyttelite av den när pannacottan börjat stelna.
2 dl vispgrädde
1,5 msk pressad citron
1,5 gelatinblad
1,5 msk Mysgubben
1 msk florsocker
Jag kokte upp grädden med Mysgubben och socker, tillsatte den pressade citronsaften och lät gelatinbladen, som jag haft liggande i kallt vatten, smälta i grädden. För att få med lika mycket av kryddan i alla glas skedade jag upp pannacottan. Jag använde små punschglas som blir alldeles lagom om man vill komplettera med till exempel en fruktkompott.
Och eftersom mitt experimenterande kretsar kring våra ekologiska kryddor skulle jag kunna tänka mig att servera pannacottan till jordgubbar och rabarber som fått smälta med lite råsocker och några varv med långpepparkvarnen.
Äppelskivor karamelliserade med råsocker och långpeppar
Till pannacottan som serverades i små punschglas passade det fint med äppelskivor (med skal) som fått steka helt kort med råsocker och grovmald långpeppar. Långpepparen är perfekt till desserter!