Grunden i det här receptet är en sofregit – en katalansk sås av karamelliserad lök och tomat. Den passar att använda som grund till massor av olika soppor, såser och grytor.
Täck botten i en traktörpanna med olivolja. Tillsätt hackad lök och vitlök och låt det koka i oljan till allt blir genomskinligt och får en brun, men inte brynt, doft och smak. Rör hela tiden. Tillsätt hackade färska tomater som smakar och doftar tomat. Hittar du inga sådana tomater är det bättre att välja burktomater av hög kvalitet, t ex Muttis.
Ett par timmar tidigare i köket: Skär laxfilé i små kuber och blanda dem med räkor och Karibiens skatter från Herbaria (det blir mycket Herbarias kryddor här, jag vill prova och utforska kryddblandningarna vi säljer). Karibiens skatter innehåller rårörsocker, kokos, Bergsalt, ananasflingor, mangoflingor, lök, peperoni, citrongranulat, paprika, vitlök, ingefära, kanel, timjan, svartpeppar, citrongräs, stjärnanis, korianderfrö. Det är en kanonblandning till skaldjur, fisk och till och med att smaksätta majonnäsen till räkmackan med. Tillbaks till laxen och räkorna! Ta ett par matskedar av kryddan till 2 personer, och rör runt i blandningen så att alla räkor och all fisk får sin beskärda del av kryddan. Tillsätt ingen annan krydda! Det behövs inte!
När sofregiten är klar och laxen och räkorna gonat sig med kryddan ett par timmar blandas det ner i traktörpannan. Rör och låt fisken bara bli precis klar, då är räkorna också uppvärmda. Servera med rostat bröd.