En supertunn pizzabotten är för mig det viktigaste när man vill göra en smakfull pizza. Det är fyllningen som ska komma till sin rätt och ge en smakupplevelse. Den här pizzadegen är väldigt snabbt gjord, den har bara fått jäsa en liten stund i bunken. Jag använder alltid mindre mjöl i degen är vad som står angivet i receptet – det sista mjölet använder jag i stället till att strö på när jag med fingrarna trycker ut degen som tunt det bara går direkt på ett bakplåtspapper.
- 25 g jäst
- 3 dl ljummet eller kallt vatten
- ½ dl olivolja
- 2 tsk salt
- Ca 7-8 dl vetemjöl
Fyllningen består av riktigt tunt skivad rödlök och potatis. Jag använder en mandolin med den finaste inställningen. Blanda ner Ropet från Oasen, vår orientaliska salladskrydda, lite vinäger och rikligt av en god olivolja. Gör detta innan du sätter degen till pizzan så hinner det ta åt sig mycket smak.
När pizzabottnen jäst en halvtimme cirka breder jag ut fyllningen på bottnen och smular fetaost över (eller getost). På bilden finns också pyttelite fryst bladspenat (var mer noggrannare än jag var med valet av producent, på den spenat jag köpte visades fantastiskt grovhackade blad på förpackningen, innehållet var dock bara en tråkig massa). Allra bäst blir det med färsk babyspenat, tänk då på att blanda ner den i löken och potatisskivorna). Jag fyllde på med tunt skiva broccoli, så var det tänkt i alla fall – det var inte så lätt att skiva den så tunt som jag hade velat. Till sist lade jag några kvistar oregano och basilika på toppen, ringlade den goda olivoljan över och satte in pizzan i riktigt het ugn. Det är viktigt med hög värme, det ska gå snabbt att grädda pizzan, tänk vedugn.
Ropet från Oasen innehåller bergsalt, Gomasio (sesam*, salt), rårörsocker*, dadlar*, pinjenötter*, korinter*, svartpeppar*, apelsingranulat*, persilja*, nanamynta*, sumakbär, vitlök*. *Från kontrollerade ekologiska odlingar.
Kryddblandningen passar också perfekt till en taboulleh – recept hittar du här …