Inspiration till röd Mole
- En kyckling (styckad i åtta delar)
- Grönsaksbuljong, t ex Bella Buljong
- Smakrika tomater, halverade
- Gul lök, delad på mitten
- En vitlök, hel och oskalad
- Olivolja, att ringla över
- Chili con Carlos
- Sesamfrön, att strö på
Koka kycklingdelarna i buljong. Värm ugnen till 220 grader. Placera grönsakerna på en ugnsplåt och ringla olivolja över. Rosta tills allt är riktigt mjukt. Ta ut ur ugnen och låt kallna. Skala vitlöksklyftorna och ta bort skalet på tomaterna. Passera grönsakerna. Låt dem koka ett par minuter och späd med lite av kycklingbuljongen. Tillsätt Chili con Carlos och rör tills chokladen smält. Låt såsen koka 15 minuter, späd vid behov med buljongen. Tillsätt kycklingen och låt den bli varm. Lägg upp och strö på sesamfrön vid servering.
Inspiration till svart Mole från Oaxaca
Samma recept som till röd Mole ovan, men med flera, olika starka, chilisorter efter egen smak. Bryn stjälkar, frön och mellanväggar i en järnpanna vid hög temperatur tills de svartnar (fläkten på högsta hastighet). Detta är hemligheten bakom en riktig svart Mole. Låt svalna och rensa bort aska och bittra delar. Fortsätt efter receptet till röd Mole och rosta chili, tomater, lök och vitlök.