Äntligen har jag lyckats göra torra frasiga maränger.
Vispa 5 äggvitor till hårt skum med 1 dl socker. Blanda 2 ¼ dl socker med ½ dl vatten, upphetta till 121° och tillsätt till smeten under vispning. Vispa tills smeten är kall och tillsätt kryddorna (½ msk mald kardemumma, ½ msk långpeppar). Spritsa ut och grädda i 100–150 g tills marängerna är torra.
Så snabbt som möjligt ska jag köpa spritspåsar av plast. Tror att man kan göra fina mönster med en sådan också. Note to self! Kolla in detta. Men det allra viktigaste är knycken när du slutar spritsa.
Jag vispade, Niklas spritsade …
… och Dieter slickade skålen.
Vi gjorde riktigt små maränger som vi ska använda vid våra kryddprovningar och som smakprov när vi är på mässor. Smaksättningen med kardemumma och långpeppar är spännande – du kan också använda Portofino eller Kakmonstret i maränger. Båda ger spännande smak och struktur – men på ett helt annat sätt.