Visserligen är julen slut, men senap är aktuell precis när som, om du frågar mig. Jag gillar att göra egen senap, kom på det för några månader sedan. Visst är det konstigt, jag gör nästan all mat från grunden, men det har aldrig tidigare föresvävat mig att göra egen senap, förutom på julafton då någon gråtande person mysigt mal senapskorn till julbordet med kanonkula i en keramikskål från Vallåkra stenkärlsfabrik.
Att göra senap är så enkelt och tar knappa 3 minuter. Använd en mixerstav och en tilhörande hög och smal behållare. Häll senapskorn i bägaren, tillsätt vinäger, vatten, honung och sätt igång mixern. Finfördela så mycket du vill, tillsätt eventuellt mer vatten (du märke att allt är väldigt ungefärligt) om massan blir för fast. Tillsätt smaksättningen, det kan vara whiskey, äppelmos eller torkade fikon – som jag älskar. Smaka av ofta så du får den söthet och syrlighet du vill ha. Låt svälla en stund, kanske behöver du tillsätta mer vätska.