Halstrad/bränd lax
Recept: Staffan Rosvall
Skär laxen i 4–5 cm bitar utan skinn. Rimma i saltlag 6–7% med dill och citronbitar. Låt den gärna ligga ett dygn. Torka av laxen och rubba den med en Red rub. Hetta upp en stekpanna el dylikt och bränn av alla fyra sidor. Ytan ska bli karamelliserad. Innertemperaturen ska bli runt 42–45 grader.
Red rub:
• 1⁄2 dl paprikapulver från Herbaria
• 1⁄2 dl salt
• 1⁄2 dl muskovadosocker
• 1⁄2 dl socker
• 1⁄2 dl vitlökspulver
• 6 msk lökpulver
• 1⁄4 dl ancho chilipulver
• 1⁄2 tsk cayenne
Blanda och mixa lätt.
Torkat laxskinn
Skrapa bort det mesta av köttresterna från skinnet. Salta lätt. Lägg skinnet på översta gallret och torka eller rök i 100 grader helst lägre temperatur tills skinnet är krispigt. Pensla med lite olja för att få glans.
Använd torkat skinn som garnityr eller chips. Smula ner det i salt så får du ett fisksalt som är gott att krydda fisk med. Smula och lägg det torkade fiskskinnet på laxen.