Cubebepeppar är en av mina favvokryddor

by Ingrid Münch

limecheececake-med-cubebepeppar

Den här limecheesecake garnerade jag med cubebepeppar. Mmm, cubebepeppar gör något magiskt med citron och lime.

Recept
Blanda 3 äggvitor med 3 dl hasselnötsmjöl och 1/2 dl strösocker till bottnen. Täck bottnen i en springform med blandningen. Grädda i 175 grader varm ugn tills den börjar få färg.

Fyllningen: Blanda 3 äggulor, saften av en lime, 1 msk Maizena, 3/4 dl strösocker och 1/2 dl mjölk och låt blandningen sjuda tills den tjocknar. Låt kallna och blanda ner 1 dl grekisk yoghurt, limeskal och 1/2 msk mald cubebepeppar.

Bred på fyllningen, ställ kakan i frysen tills den ska serveras. Garnera med rivet limeskal och rikligt med mald cubebepeppar.

cubebepeppar-i-burk

Cubebepeppar

Cubebepeppar ”Piper cubebe”, eller svanspeppar har huvudsakligen använts till orientaliska och asiatiska rätter. Den odlas främst i Java och Sumatra och kallas därför ibland Javapeppar. Frukterna samlas in innan de är mogna och torkas noggrant. Den cubebepeppar som säljs består av torkade bär som ser ut som svartpeppar, men har en liten stjälk, svans. I västvärlden har pepparen varit känd som cubebe sedan medeltiden – den har en underbart frisk doft av tall och citron. På tungan visar sig en tydligt svalkande mentolkänsla som möter det pepparskarpa och förenas i syrlig citron. Cubebepeppar används i ett flertag currys och malda kryddblandningar tänkta för mörkt kött som anka och nötkött. Men den passar också i äppelkaka och andra rätter med frukt, där den dämpar det sockersöta intrycket och ger hetta åt smaken. På Java hävdar man att cubebepeppar är ett afrodisiakum. I det moderna köket harmonierar cubebepeppar med alla typer av livsmedel – från griskött, lamm, anka, fisk och musslor till syrliga och lätta desserter som exempelvis citronsorbet.

You may also like

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Denna hemsida använder kakor för att förbättra din upplevelse. Vi hoppas att du tycker det är ok. Godkänn Läs Mer

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x