Ulrika Aastrup Berg, en av våra fantastiska produkttestare har doftat, smakat och associerat kring Red hot Chili curry. Läs här och gå gärna igenom samma frågor med kryddor du har hemma
Vad tycker du om burkens utseende?
Jag tycker att den grafiska profilen är riktigt snygg
Är informationen tydligt?
Ja. Älskar att det är lite tips på burken.
Börja med att öppna burken och dofta. Låt fantasin få fritt spelrum – vad associerar du till när du doftar i burken? Vilka ingredienser kan du identifiera med doften?
Jag tänker på marknader utomlands där man säljer kryddor öppet. Soliga dagar med varma kvällar. Kryddbutiker …. Jag känner chilistinget i näsan och en ton av bockhornsklöver.
Smaka på kryddan. Hur upplever du den i munnen, var sitter smaken (mitt fram på tungan, i gommen, på tungans sidor?). Är smaken kortvarig eller stannar den kvar länge? Förändras smaken över tid? Vilka ingredienser kan du identifiera?
Första smaken är frisk, lite syrlig. Sedan tar chilin över, men på ett bra sätt. Gillar inte stark mat och alltför starka kryddor så jag blev ärligt talat orolig när jag såg denna. Men det kändes på smaken att även om kryddan är stark är den möjlig att dosera!! Jag gick igång på den. Chilin stannar kvar på – framför allt – tungan, men utan att bränna eller vara dominerande.
Får du några smakminnen från resor eller upplevelser när du doftar eller smakar på kryddblandningen?
Jag hänvisar till svaret ovan. Har aldrig varit i Marocko, men mina föräldrar var där för ett par år sedan och smaken påminner mig om maten de lagade när de kom hem med marockanska kryddor.
Smakar kryddblandningen likadant som den doftar?
Inte då. Doften är relativt enkel och lite dov. Smaken är spännande balanserad och en överraskande syra piggar upp och får igång min fantasi.
Till vilka råvaror eller maträtter skulle du kunna tänka dig att blandningen passar? Utmana gärna dig själv!
Jag är köttälskare, men denna kryddan får mig att gå igång på fisk. Den du!! 😀 Men kan även tänka mig kyckling och kalkon. Men jag ska även testa att göra en bearnaise kryddad med denna. Misstänker att det kan vara en upplevelse.
Det första receptet jag hittade på – efter ingivelsen med lax.
Lax med chli och äppletäcke
2 port
2 st portionsbitar lax
5 msk philadephiaost
2 tsk Red Hot Chili
ca 1 krm salt
1/2 finhackat äpple
zest från 1/2 lime
Sätt ugnen på 100°.
Lägg laxen i en ugnsfast form. Blanda ost, zest och kryddor ordentligt. Vänd i äpplet. Blanda ihop försiktigt. Bred krämen på laxen och ställ in i ugnen ca 35 minuter – eller tills laxens innertemperatur är 48°. Vid servering är det ljuvligt att pressa lime över.
Här serveras laxen med lite stekt färskpotatis.