Chokladparfait serverad med frukt och crème fraiche
Som du nog har förstått av mina inlägg här på bloggen tycker jag det är mest spännande att utgå från ett eller flera recept och sedan förändra dem efter det som finns hemma för närvarande. Det är alltid en utmaning och jag blir förvånad över hur gott det oftast blir. Tror det handlar om att man måste börja lita på sin intuition när det gäller konsistenser och smaker.
Den här parfaiten på mörk choklad med nöthack på toppen har jag gjort efter receptet nedan. Jag kryddade glassmeten med mald långpeppar och mortlad Bird eye-chili. Mazarinbottnen i ursprungsreceptet hoppade jag över. I stället klädde jag bakformen med plastfolie.
Jag serverade hallon och nektariner garnerade med Provensalska Vildblommor och crème fraiche med lite honung och pressad lime till parfaiten. Oftast väljer jag crème fraiche i stället för grädde, det blir fräschare och friskare. Du visste väl att du kan vispa crème fraiche (den feta) på samma sätt som vispgrädde.
Ursprungsreceptet på vit chokladparfait kan du läsa här (det är hämtat från min egen kokbok Så Gott):
Mazarinbotten: 2 äggulor, 100 g (ca 1 1/4 dl) strösocker, 120 g riven mandelmassa, 60 g smält smör
Parfait: 250 g vit choklad, 8 äggulor, 70 g (ca 3/4 dl) strösocker, 2 msk punsch, 3 dl crème fraiche, 3 dl vispgrädde
Den här parfaiten är en variant på den jag första gången blev bjuden på hos Birgit. Ta ut parfaiten ur frysen en halvtimme före serveringen. Om formen är klädd med plastfolie går det lätt att stjälpa upp parfaiten. Vispa alla ingredienserna till bottnen, förutom smöret, till en jämn smet. Tillsätt det smälta smöret och bred ut smeten på bakplåtspapper. Grädda i 175° varm ugn i 15–20 minuter. Skär till bottnen efter bakformens (1 1/2 l) sidor och botten och klä den.
Glass: Smält chokladen på svag värme i vattenbad. Vispa äggulor och strösocker riktigt vitt och pösigt och vispa ner den smälta chok-laden. Fortsätt vispa en stund så att smeten svalnar. Tillsätt punsch och crème fraiche. Vispa grädden och vänd ner den. Häll glassen i den fodrade formen och ställ den i frysen. Servera med hallon och fikon skurna i klyftor.