Mina busenkla ättiksgurkor
- 3 kg västeråsgurkor
- 1 kg strösocker
- 1 1/2 dl salt
- 1 msk hel vitpeppar
- 3 msk gula senapskorn
- 2 bitar hel kanel
- 4 grader ättika (24 %)
- dillkronor
- färsk pepparrot i skivor
Det här är de mest lättgjorda och godaste gurkor jag vet. Gurkorna i den sista burken fram på vårkanten smakar lika krispiga och färska som när de lades in. Lagen ska inte koka och tryckfelsnisse har inte varit framme – inget vatten ska tillsättas (det finns tillräckligt i gurkorna).
Skiva gurkorna fint i matberedare. Strö på socker och salt, tillsätt hela vitpepparkorn, gula senapskorn och kanel. Häll på ättika.
Låt stå en stund och rör om tills sockret smält och en lag bildats. Lägg gurkskivor och lag i rena glasburkar, varva med dillkronor och lägg ett par pepparrotsskivor överst för att öka hållbarheten.
Tips med Herbaria kryddor:
Jag använde den ljuvliga malda kanelen och vitpepparen från Herbaria. Det blev rejält studs i ättikslagen, tänk på att inte ta så många vitpepparkorn av den, den är oerhört smakrik och kraftig i smaken. Det är visst inte så vanligt med kanel i lagen har jag fått reaktioner på, i vår familj gillar vi det jättemycket. Och Herbarias malda från Sumatra har en förförande doft och nästa söt smak.