Hur vet man om kryddor har bra kvalitet?

by Niklas Münch

Kryddor är smaksättare i maträtter och desserter. De ger arom, smak och en positiv kulinarisk upplevelse i samma ögonblick som de lyfter en rätt till nya nivåer. Att köpa kryddor av bra kvalitet är lika viktigt som att lära sig laga mat med kryddor. Och det är dessutom viktigt att förstå att kryddor i olika prisnivåer kan ha helt olika kvalitet och ge olika smakupplevelser. Även inom segmentet EKO- och KRAV-certiferade kryddor skiftar kvaliteten. En sådan certifiering säger egentligen ingenting om hur produkten smakar, hur stor mängd eteriska oljor den innehåller osv.

Hur köper man då kryddor av högsta kvalitet?
Jag har sammanställt några punkter och berättar lite kortfattat om hur Herbaria arbetar med dessa. Herbaria har jag valt därför att de håller en dokumenterad hög kvalitet.
Vill man läsa mer om Herbarias kvalitet finns en länk längst ner på sidan.

Utseende
Kryddorna ska ha en naturlig färg. Köp bara örtkryddor som ser färska ut och där de kan urskilja bladen. Kryddor som förvaras i glas eller plast påverkas av ljuset och tappar snabbt sin färg. Även smaken påverkas av en sådan förvaring.

Arom
Köp aldrig kryddor utan arom eller kryddor som har en onaturlig arom eller fadd smak. Om du en gång köpt ett varumärke som har dessa brister kommer du inte att upprepa det. Det kostar mer för producenten att hålla en hög kvalitet, något som alltid återspeglas på det pris du betalar.
Kryddor ska ha en stark tydlig doft och arom och har de inte det är kvaliteten dålig eller kryddan förmodligen gammal.

Smak
Kryddorna ska ha en ren och tydlig smak som du känner igen, till exempel kardemumma eller fänkålsfrö som har en söt smak. Om smaken inte är den karakteristiska brukar det bero på att kryddan är gammal eller att det finns brister i hur den förvarats.
Kom ihåg att om kvalitén är bra så behöver du inte använda lika mycket för att uppnå bra smak. Ibland räcker det med hälften eller en tredjedel jämfört med krydda av sämre kvalitet eller som har mindre smak.

Smakupplevelse
Tanken är att kryddan ska ge en stor smakupplevelse och den behöver vara aromatiskt för att ge en bra smak till rätten.

Ålder
Köp inte kryddor som är gamla, du lär dig så småningom hur just din leverantör tar hand om kvalitén. Tänk på att kryddor även kan ha förvarats länge innan de paketerats. Det är inte ovanligt att kryddor, kanske i synnerhet peppar, köps in av stora aktörer och läggs på lager i väntan på att marknadspriset ska gå upp innan de läggs ut på marknaden.

Varumärke / företag
Var noggrann när du väljer varumärke.
Går det att lita på att ingredienserna eller kvalitén är den som står på burken eller påsen?
Går det att spåra ursprunget på kryddan?
Gör företaget egna tester innan de förpackar kryddorna?

Herbarias signum är ekologiska kryddor med hög kvalitet och de väljer bara kryddor som är helt rena (det vill säga inte utblandade) och har stor andel eteriska oljor som ger smak.
Kryddorna testas även i Herbarias egna laboratorium för att du ska kunna vara säker på att kryddorna är rena och och smakar gott.

Lagring
Väderförhållanden som värme, fukt och direkt solljus har till följd att kryddor försämras i kvalitén.
Torkas de på hög värme kan även smaken försämras.
Det är därför också viktigt att kryddorna förvaras svalt, torrt och mörkt när du fått hem dem i köket. Om de säljs i glasburkar bör burkarna vara av mörkt glas, alternativt att du förvarar burkarna i mörker. Kryddor i plastpåsar eller plastburkar förlorar snabbt aromer och smak eftersom plast är ett mycket genomsläppligt material. Om du köper kryddor i plast betänk hur länge den legat i butiken och utsatts för ljus. Tänk alltid kritiskt när det gäller förpackning och lagring.

Med Herbarias kryddor kan du vara helt säker på att de inte torkats i högre temperaturer än solljuset och att de förvaras under optimala förhållanden och under kort tid innan de packas i de optimala burkarna.
Burkarna är gjorda av plåt och har ett extra aromskydd för att kryddorna ska hålla längre och för att både smak och doft ska bevaras. Burkarna har även en träknopp som är helt miljövänlig.

Köp hela kryddor
När du köper kryddor bör du i möjligaste mån köpa hela kryddor som du själv mal eller mortlar hemma.
Då får du en fylligare smak. Kryddornas smak bevaras även längre när de får vara hela så länge som möjligt. Mald peppar förlorar exempelvis smaken mycket snabbt eftersom alla aromer försvinner när kornen finfördelats och syret i luften kommer åt en betydligt större yta än det hela kornet.

Herbaria har ingen mald peppar i sit sortiment. Många av deras baskryddor kommer i hel form och deras kardemummakärnor finns fortfarande kvar i sin kapsel.

För mer info om Herbarias kvalitet se här.

You may also like

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Denna hemsida använder kakor för att förbättra din upplevelse. Vi hoppas att du tycker det är ok. Godkänn Läs Mer

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x