10 hela ansjovisar eller 20 filéer
10 medelstora potatisar
2 små gula hackade lökar
1 purjolök skuren i tunna ringar
1/2 dl klippt gräslök
4 msk ansjovisspad
salt och svartpeppar
2 msk smör
3 dl vispgrädde
ströbröd
Att tillaga Janssons frestelse enligt konstens alla regler har jag lärt av christine som
i sin tur lärt det av sin mamma. Och visst blir det hur gott som helst om man omsorgsfullt torkar den strimlade potatisen som man hade för vana att göra förr. Sätt ugnen på 225°. Smörj en ugnsfast form. Filea ansjovisarna och klipp dem i två bitar. Fräs gul lök och purjolök på svag värme. Skala och skär potatisen i smala stavar och torka den upprepade gånger mellan två handdukar, så att stärkelsen försvinner. Varva potatis, ansjovis, gul lök samt purjolök och gräslök i formen. Häll på ansjovisspadet och salta och peppra. Det översta lagret ska vara potatis. Klicka över lite smör och grädda frestelsen på mittfalsen i ca 15 minuter. Häll på vispgrädde och strö på ströbröd. Grädda ytterligare ca 30 minuter. Prova med en gaffel att potatisen är mjuk.