En helt ny sak som jag upptäckt den senaste tiden är hur kul det är att prata mat och kryddor med kunder där jag demonstrerar (demar är nördordet har jag fått lära mig). På Delikatessen i Malmö bjöds det på hemlagad vaniljglass. Jag hade alla kryddorna med, men kunderna fick krydda glassen med våra söta kryddor.
Valet är inte helt lätt, ibland krävdes det ett par smakportioner för att hitta sin favorit.
Lilla Lena är suverän på att skapa frisk fruktsmak, hon lyfter vilken fruktsallad som helst. I Lilla Lena finns rårörsocker, hibiskusblommor, citron, blåbärsflingor, hallon, kanel och vanilj. En annan smakinriktning får man med Portofino: apelsinflingor, citron, ringblomma, nanamynta, tangerin, fänkål, lavendel, lakrits och blåklint. Känner du hur det vattnas i munnen?
I den lite sötare blandningen från det amerikanska köket, Grandma’s Flash, hittar vi vit choklad, rårörsocker, tranbär, hallon, lönnsirap, rosenblad, vanilj och fänkål. Ha den till glass, våfflor eller strössla den helt lätt över cup cakes…
Vid det här laget börjar kunderna tro att det är slut på söta smaker, men då kommer den Söta geishan in på scenen. Hon har doft av ananas, passionsfrukt, banan, mango, citronmyrten och Matcha grönt te, smakerna spetsas med ingefära och vanilj.
Den lite robustare kakkryddan Kakmonstret som avslutar sötorgien passar att smaksätta kaksmet, småkakor och suffléer med. Den doftar av kanel, citron, anis och vanilj och innehåller både långpeppar och kryddnejlika samt stjärnanis och fänkål.
För att kunna njuta av alla smakerna gör jag en glassmet som jag delar i mindre delar och smaksätter med de olika sorterna. En kula av varje är ett säkert kort som dessert.