Klicka för att se bildspelet från Team Gävle
Vår start som tävlingsgrillare
Mitt namn är Staffan Rosvall, jag är 35 år och en av de som startade TeamGävleBBQ. Men så hette vi inte från början. Att vi finns till beror på att jag läste om en tävling inom grillning i en CityGross-butik och jag som jobbar som kock på Högbo brukshotell kände att detta ville jag testa, eftersom jag alltid haft en passion att laga mat över öppen eld.
Man skulle vara ett lag på minst två, jag visste att min vän och svåger Henrik som annars jobbar som mäklare är grilltokig, så jag anmälde oss till tävlingen. Vi blev antagna till CityGross i Gävle en helg i maj. Var lite skeptisk till att vara med eftersom jag inte är så förtjust i mattävlingar eller att synas så mycket. Vi gav det ett försök. Vi hade med oss lite olika glazer och rubs som är torra kryddblandningar. Det var fem lag som tävlade i Gävle och vi skulle grilla entrecote, kyckling och fläskfilé. Så vi körde på och när allt blev klart så hade vi vunnit det hela.
Priset var att få vara med i finalen i SM på Liseberg. Man var tvungen att vara 3 personer i varje lag och ha ett namn på laget. Så jag ringde min bäste vän Linus som jag jobbat med i Sälen som är en grym kock på Sigtuna stadshotell. Han ville vara med, då återstod bara ett namn.
Lagets första namn och SM
Lag Staffan, Henrik och Linus begav sig till Liseberg. Vi visste att vi skulle tillaga lax, kyckling, kamben, dessert och entrecote. Med olika tillbehör. Linus och jag hade förberett våra rubs och glazer samt dessert på jobbet. Vi kom till Göteborg och fick köra in på Liseberg och lämna av vår grill. Vi hade en Weber 57:a men fick också låna en Landmann grilltunna. På lördagen var det träning inför finalen på söndagen. Så vi testade grillarna och kände på atmosfären nere på Liseberg. Helt magisk!
Det var ca 30 lag från hela Sverige. Tror att det var totalt 500 lag som hade sökt. När vi känt på grillarna och råvarorna så åkte vi till hotellet. På söndagen blev vi försenade till Liseberg, vi var där kl 10 och första rätten skulle vara klar 12. Men vi fick ut allt och det kändes bra.
Prisutdelningen överraskade
När alla rätterna var klara började prisutdelningen per rätt. Vi var inte med i någon kategori. Vi hade ju inte heller några förväntningar. De ropade ut 3:e plats och 2:a plats. Vi var på väg att packa ihop då utroparen letade efter oss. Vi vann!!! Blev helt lyckliga, vi hade legat i topp på alla rätter så totalt vann vi för att vi var så jämna. Första pris var att följa med till Marocko och tävla i VM. Helgen efter!
Nu var vi tvungna att planera för att åka till Marocko. Vad skulle vi göra? Hade vi tid? Men vi testade och fixade allt klart. Nya rubs och glazer.
Marocko och VM nästa
Vi åkte från Arlanda till Oslo och därifrån till Malaga där fick vi hoppa på ett litet propellerplan som flög oss över Gibraltarsundet. Riktigt coolt. Vi landade i provinsen Melilla.
Där skulle vi ta oss till afrikanska gränsen. Oförglömlig känsla som svensk att gå genom en gränsbevakning. Militärer och väldigt fattiga människor med getter och skottkärror. Vi gick igenom en gräns på ca 200–300 m. Vi fick meddelande att vi skulle hoppa på en vit minibuss. Att hitta den var inte lätt. Vi stod i en gränd och kollade runt och såg 5–6 olika minibussar. Vi frågade och till slut hittade vi rätt. Vi sa åt chauffören att köra oss till hotellet. Men han förstod inte riktigt, han sa att vi skulle vara fyra personer. Vi försökte få honom förstå i tre kvart, innan han tröttnade och körde. Vi visste inte var vi var eller vart vi skulle. Vi var hungriga och kissnödiga. Resan tog ca 1,5 tim i ökenlandskap i mörkret. Så kom vi äntligen till hotellet. Ett all inclusive hotell mitt ute i ingenstans. Vi sökte upp grillandslaget och efter många om och men så fick vi vår svit. Vi gick till restaurangen men den hade stängt så vi fick mätta oss med var sin öl.
Tävling och ingen grill
Ny dag och vi fick träffa alla lag. Det var ca 50 lag från hela världen. Vi fick åka taxi till tävlingsområdet. Det var på ett torg någonstans i en liten stad. Vår uppgift var att laga cirka åtta portioner av vardera detalj till domarna. Det började med att vi kom till vårt tält. Ingen grill! Så jag snodde en grill som nån hade ställt utanför området. Vi fick lammsida, kyckling, ribs, dessert och bringa.
När vi äntligen var klara och tävlingen var slut så kom vi ändå på 23:e plats. Inte illa med knappt någon planering och allt inom tre veckor. Men det blev en oförglömlig resa. Allt detta hände 2013.
Vi tackar ja till SM på Liseberg
Året därpå 2014 skulle SM vara igen och vi tackade ja. Vi åkte ner till Liseberg. Det slutade med att vi vann bästa laxrätt och bästa grisbog. Vi vann en grill av märket Broil King Keg som är en isolerad Kamado grill som håller värmen bättre under längre tid. Som man kan röka och lågtemperera i.
VM på Heden i Göteborg
Jag tog kontakt med företaget som säljer dessa grillar och kollade om de ville sponsra oss med grillar samt tillbehör. De blev intresserade. Vi startade ett samarbete med dem. Under det året var det EM så svenska grillandslaget vann då. Det stod klart att 2015 skulle de hålla VM i grill/bbq på Heden i Göteborg. Vi ville såklart vara med. Även där var det runt 50 lag. Nu kände vi att det var dax att byta namn så vi döpte vårt lag till TeamGävle. Vi stod bredvid Aftonbladet och det argentinska laget som var ett glatt gäng som körde sin asadogrillning. Grillning över direkt låga med färska kryddor och vitlök. Sen mycket musik och dans. Ren glädje och fest fast de slutade sist.
Vi kom på totalt 15:e plats på VM, bästa svenska lag och 5:a i Norden samt 2:a i SM. Vår kyckling kom på 4:e plats i VM. Vi var nöjda. En av de roligaste tävlingarna vi varor med i. Vi slog ju svenska grillandslaget och det var mitt mål.
Våra sponsorer
Nu började vi känna oss som etablerade grillare inom Sverige och alla som har koll på grillers i Sverige vet vilka vi var och är. Så vi får lite mer grillevent i den mån vi hinner med. Jobbar ju som kock så när man är ledig så är helger heliga.
Jag kollade lite efter sponsorer inom knivar och kom i kontakt med Mora och använder deras knivar när vi tävlar och är ute på event. Därefter hittade jag också Sthlm Factorys skinnförkläden.
Men det var något som saknades. Jag har alltid haft en förkärlek till ekologiskt, så jag letade efter ett företag som hade ekologiska kryddor och hittade Herbaria som sålde peppar. Jag gick in på deras svenska sida AlltGott och blev förälskad. Tog kontakt och fick lite prover. Vi gjorde ett peppartest på flankstek. Alla pepparsorter var goda men några var bättre i vår smak. Bäst blev Tasmansk Bergpeppar och Tellicherrypepparen. Men långpepparn var nästan lika bra. Sen dess använder vi så mycket som det går Herbarias kryddor och örter. Tyvärr finns dock inte allt hos dem.
Så här lyfter våra rätter
I SM 2016 hade konkurrensen blivit hårdare. Duktiga grillare har fått upp ögonen för grill-SM. Vi tränade och gjorde tester med Herbarias kryddor. Till laxen använde vi fänkålsfrön och Andalimanpeppar. En klockren kombo! Vi kryddade kycklingen med Mapuche Fire vilket lyfte den till en annan nivå. Riktigt gott att pensla med brynt smör. Vi gör våra rubs med bas på Herbarias paprikapulver som har en distinkt söt, men ändå en kraftig smak av paprika. För att höja smaken så använder vi deras olika örter beroende på vilka detaljer som ska tillagas.
Vinst i SM för andra året i rad
Så kom dagen vi hade förberett oss på så gott man kan. Första dagen startade bra. Vi vann lax och vegetarisk och kom tvåa på kyckling. Andra dagen var det dax för ribs och där slutade vi som 2:a, vilket var helt ok. Högreven var inte bra, den kom vi 10:a på, och grisbogen där missade jag lite på en porchetta som var en av fyra saker vi gjorde, så vi kom 8:a på den. Hade vi låtit bli att ha kvar skinnet som var lite segt hade vi vunnit den kategorien också. Men vi lyckades igen att ta hem segern. Så 2016 vann vi SM för andra året.
Fästing i rök – vi är med
Efter SM så skulle vi till FIR som är ett event i Kungälv. Grillare från hela Sverige bjuder på smakprover från grillen på Bohus fästning. Det året kom 1500 pers. Ett roligt event. Vi hade temat svenska skogsmaker. Vi smaksatte köttet med Herbarias Skogslycka och gjorde en buljong på torkade kantarell och Tryffellycka. Laxen kryddade vi med Andalimanpeppar och rostade fänkålsfrön. Det blev en succé. Det var extra kul att Herbaria var nere på eventet och de fick smaka på våra rätter.
Nu blir det mer av det goda och AB
Vi började planera att utveckla oss så vi kunde göra egna event samt ta cateringuppdrag. Vi har planer på att göra oss till ett AB. För att hinna med olika event, tävlingar samt cateringar bjöd vi in två nya medlemmar i laget. Danne Sjöberg som jobbar som försäljare på företaget Festo. Han brinner verkligen för grillning och matlagning samt är en god vän. Olle Nygren som jobbat med Linus på Sigtuna stadshotell som kock, men nu sadlat om till kocklärare i Märsta kom också med. Även han har ett brinnande intresse för grillning. Nu är vårt lag komplett med fem glada grillare, hemmakockar och kockar.
Ännu fler kryddningar
Vi jobbar med olika företag som hjälper oss med diverse saker.
Men kryddningen står Herbaria för så mycket det går.
Våra favoriter är Andalimanpeppar som är en perfekt smaksättning till fisk. Med sin limesmak och sina sichuanpeppar-liknande egenskaper gör den att fiskrätter når en annan nivå.
Den vilda långpepparen med sin karakteristiska smak av choklad och tobak gör köttbiten från grillen en tjänst som alltid förvandlar den till en vinnare.
Tasmansk Bergpeppar smaksätter en söndagsstek till perfektion.
När vi kör bringa gör vi en rub på rostad Tellicherrypeppar och Tryffellycka. Vi röker den i 5–6 timmar och låter den gå ytterligare 10–12 timmar tills den når temperaturen 92–94 grader. Alltid en vinnare. För att höja smaker samt ge det en annan ton använder vi kryddorna från bassortimentet som timjan rosmarin med flera.
Nu växlar vi upp
Vad gör vi 2017? Vi har lite olika event framför oss, vi har varit i Västerås och ska ner till FIR hösten 2017 igen. Det blir studentmiddagar, en stor grillning i Sigtuna för 280 personer som fått smakprover av oss. Även golfrestaurangen i Gävle kommer anlita oss några kvällar. Så det ska bli kul att visa upp oss mer. Vi hade tänkt åka till VM på Irland men vi grillar hemma istället. Jag har blivit tillfrågad om att vara en av huvuddomarna, och det kan man ju inte tacka nej till.
2018 då blir det mer planering och vi ska göra fler grill gig för företag. Det är något jag ser fram emot.