ca 1 kg spättfilé, torskfilé och laxfilé
1 färsk chili (ta bort frön och
skiljeväggar) skuren i tunna
skivor
2 slantade morötter
1 fänkålsstånd i tunna skivor
2 hackade gula lökar
4 pressade vitlöksklyftor
rapsolja
5 st fiskbuljongtärningar
1 l kokande vatten
4 msk tomatpuré
1 flaska vitvin
salt och peppar
sockerärter och purjolöksringar
Saffransfraiche:
3 dl crème fraiche
2 g saffran
salt
Det var nog ungefär så här Gudrun gjorde fisksoppan. Den blir annorlunda varje gång, men den innehåller alltid mycket vin och har kraftig smak. Börja med att stöta saffran i en mortel med lite salt. Blanda med crème fraiche och ställ skålen kallt. Använd gärna en fiskgryta med galler (fisken läggs till sist på gall-ret och kokas i soppan). Fräs grönsakerna i olja tills de mjuknat (de får inte ta färg). Lös upp buljongtärningarna i vatten och tillsätt. Blanda i tomatpuré och hälften av vinet. Låt soppan koka under lock i ca 20 minuter. Tillsätt resterande vin. Lägg fiskfiléerna på gallret och sänk ner det i grytan, först laxfiléerna och efter ca 5 minuter torsk- och spättfiléerna. Låt soppan koka tills fisken är klar. Fräs sockerärter och purjolöksringar lätt i olja. Ta upp gallret med fisken och smaksätt soppan med salt och peppar. Tillsätt sockerärter och purjolöksringar. Fördela de hela fiskbitarna på tallrikarna och servera soppan med saffransfraiche.
• Variera genom att använda färska tomater som skållats och skalats.
• Tillsätt skivad potatis tillsammans med fänkålen (fänkålen kan ev ersättas med 1–2 tsk fänkålsfrön.
• Tillsätt musslor: Borsta och skär bort skägget på musslorna, kassera dem som inte stänger sig. Ångkoka musslorna under lock i ca 5 minuter i lite vitvin med hackad vitlök, tills de öppnar sig. Musslor som inte öppnar sig kasseras. Ta ut de flesta av musslorna ur skalen.