Jag har börjat göra äppelkaka i en stekpanna på spisen. Det går fort och vi tycker det blir urgott – krispigt och friskt. Den här gången provade jag att krydda med Lilla Lena, titta bara så härligt röd färg det blev på äpplena.
Skiva äpplena rätt så tunt. Fräs smör tills det tystnar i en stekpanna och tillsätt råsocker. Rör runt och lägg ner äppelskivorna. Låt dem fräsa på relativt låg värme tills de mjuknat något. Krydda med Lilla lena och tillsätt eventuellt lite mer smör nu och häll sedan i rågflingor i stekpannan. Rör runt och låt flingorna suga upp smör och socker. Fortsätt tills fuktigheten är borta och flingorna blivit krispiga. Klappat och klart. Servera créme fraîche till. Det är jättegott med den lilla syran till den söta äppelkakan.
Tips: Du kan välja att göra äppelkakan utan Lilla Lena och i stället blanda den söta kryddan i créme fraîchen. Låt den gärna vila en stund i kylen innan den serveras till äppelkakan.
Lilla Lena tillhör Herbarias söta kök. Den innehåller rårörsocker, hibiskusblommor, citrongranulat, blåbärsflingor, hallongranulat, kanel, vanilj. Allt från kontrollerade ekologiska odlingar.