Ann på Cacaofoni i Malmö har tack vare vårt prat om kryddor när jag allt som oftast tittar in på hennes chocolaterie blivit en kär vän. Ann skapar de vackraste praliner med annorlunda smaker och på somrarna ställer hon ut gatupratare som förkunnar att här kan man köpa vuxenglass. En sådan vuxenglass gör Ann på vår cubebepeppar, finhackad färsk pepparmynta och vanilj. Visste du förresten att man ska låta glassmeten vila över natten i kylen innan man gör glassen? Prova, det ger mycket bättre resultat.
Du ser Herbarias cubebepeppar nedan. Vår beskrivning av den lyder så här:
Cubebepeppar ”Piper cubebe”, eller svanspeppar har huvudsakligen använts till orientaliska och asiatiska rätter. Den odlas främst i Java och Sumatra och kallas därför ibland Javapeppar. Frukterna samlas in innan de är mogna och torkas noggrant. Den cubebepeppar som säljs består av torkade bär som ser ut som svartpeppar, men har en liten stjälk, svans. I västvärlden har pepparen varit känd som cubebe sedan medeltiden – den har en underbart frisk doft av tall och citron. På tungan visar sig en tydligt svalkande mentolkänsla som möter det pepparskarpa och förenas i syrlig citron. Cubebepeppar används i ett flertag currys och malda kryddblandningar tänkta för mörkt kött som anka och nötkött. Men den passar också i äppelkaka och andra rätter med frukt, där den dämpar det sockersöta intrycket och ger hetta åt smaken. På Java hävdar man att cubebepeppar är ett afrodisiakum. I det moderna köket harmonierar cubebepeppar med alla typer av livsmedel – från griskött, lamm, anka, fisk och musslor till syrliga och lätta desserter som exempelvis citronsorbet.
Kolla in den här häftiga youtubefilmen om pepparmyntsglass med cubebepeppar.
Senast när vi träffades hade jag med burkar på några nya kryddor ur bassortimentet till Ann och då fick vi också tillfälle att prata om olika kanelsorter. Du kan förkovra dig i texten ovan! Tyvärr har jag tappat bort var texten kommer ifrån, tipsa gärna om du vet.
Matmolekyler!
Ja just det – Matmolekyler skriven av Lisa Förare – den kan köpas här
Boken är skriven av Lisa Förare Winbladh, Malin Sandström och finns att köpa på https://www.bokus.com/bok/9789153437246/matmolekyler-kokbok-for-nyfikna/