KUNDTJÄNST: +46 (0)709 38 55 53           FRAKT 49 kr, fritt över 499 kr.
 
Pizza – matiga, söta, krispiga

Pizza – matiga, söta, krispiga

Inlägg av: Ingrid Kommentarer: 0

Pizza, apfelstrudel, citruspizza, tunnbröd av samma deg

Den här degen ger supertunna bottnar som kan användas på många olika sätt. Jag har alltid en deg i kylen, den håller sig minst en vecka där. Ibland delar jag upp degen och fryser in bitar som är stora som en knuten hand. Lagom och perfekt att ta upp när suget sätter in. 


Pizzadeg (750 g)
Räcker till ca 6 långpannor 
Låt degen vila minst 1 dygn, men gärna 2 eller 3 dygn, i kylskåpet för att den ska mogna.

400 g vetemjöl 
5 g jäst
10 g socker
15 g salt
1 dl olivolja
ca 2 dl kallt vatten

Blanda alla torra ingredienser i en matberedare eller köksmaskin med degblandaren monterad (maskinen behöver ha en kraftig motor), tillsätt vatten och olja under tiden maskinen går. Blanda till en blank slät deg, täck den med en fuktig duk och låt den vila i kylskåpet tills den ska användas, gärna ett dygn eller mer. Du kan använda den direkt men resultatet blir absolut bäst om den får vila.

 

Pizza

Nej, det här är ingen pizza från Napoli, den är alldeles egengjord efter vår smak. Vi gillar tunn botten med krispiga kanter. Vi gör ofta pizza utan tomatsås, prova med smaksatt crème fraîche i stället.


4 personer
375 g pizzadeg enligt recept ovan
majsmjöl till utkavlingen

Fyllning
3 msk Tryffellycka från Herbaria
2 msk olivolja
4 msk crème fraîche
2–3 stora tomater, skivade 
3 dl finriven ost
olivolja
en näve babyspenatblad

Ställ in ugnen på 250–275 grader. Du behöver ca 375 g deg. Dela den i tre delar och kavla ut dem papperstunt passande till en långpanna. Flytta över bottnarna till långpanna klädd med bakplåtspapper efter hand och lägg på  fyllningen.

Mixa samman Tryffellycka, olivolja och crème fraîche. Bred ut blandningen på den utkavlade degen. Avlägsna fröna ur tomatskivorna (spara och använd dem som grund i en vinägrettsås). Fördela tomatskivorna jämnt över ytan. Strö på den rivna osten. Ringla över olivolja. Grädda mitt i ugnen ca 10 minuter eller tills pizzan fått färg. Fyllningen kan varieras allt efter vad du har hemma.


Apfelstrudel

Det är väldigt enkelt att hantera den här degen trots att den är tunn som papper. Varför inte variera fyllningen genom att göra en matig strudel med getost, honung och valnötter. Mums!


4 personer
200 g pizzadeg enligt recept ovan
majsmjöl till utkavlingen

Fyllning
1,5 dl hasselnötter
1,5 dl russin
3 msk rom
75 g smör
4 stora äpplen
vispgrädde och vanilj till serveringen 

Ställ in ugnen på 175 grader. Hacka hasselnötterna grovt och blanda dem med russin i en skål. Tillsätt rom, rör om och låt blandningen dra tills den ska användas. Kavla ut ca 200 g deg papperstunt till en rektangel (långsidan ska ha samma mått som långpannans långsida). Smält smöret och skiva äpplena tunt. Pensla degen med smör, spara lite till gräddningen. 

Fördela nötblandning och äppelskivor på degen. Rulla samman från långsidan och placera strudeln på en långpanna som klätts med bakplåtspapper. Pensa ytan med det återstående smöret och grädda i 175 grader varm ugn i ca 30 min.

Servera med vispad grädde smaksatt med vaniljpulver.


Apelsin- och citronverbenapizza

Den här pizzan /tarten måste du bara prova! Vi älskar den och gör den ibland med äpplen ibland med tunna skivor aprikoser. I stället för att syra grädden själv kan du välja smetana som ger god smak. 


4 personer
150 g pizzadeg enligt receptet ovan
majsmjöl till utkavlingen

Fyllning
2 msk honung 
3 msk valnötsolja
några kvistar färsk citronverbena och rosmarin eller timjan
ca 6 msk syrad grädde (blanda vispgrädde med pressad citron och lite råsocker)
2 ekologiska apelsiner
andalimanpeppar från Herbaria till serveringen 

Ställ in ugnen på 275 grader. Kavla ut ca 150 g deg papperstunt till en rektangel med samma mått som en långpanna. Flytta degen till långpanna klädd med bakplåtspapper. Värm honungen så den blir flytande. Ringla honung och olja över degen. Fördela blad av citronverbena och rosmarin på ytan samt klicka ut den syrade grädden. Tvätta apelsinerna med hett vatten och skiva dem mycket tunt. 

Lägg ut apelsinskivorna på degen. Grädda i 275 grader varm ugn i ca 10 min. Pizzan ska få färg men passa ugnen noga så att kanterna inte bränns. 

Mal Andalimanpeppar på pizzan före servering.

 

Variant: Apelsin- och citrusflarn

4 personer
150 g pizzadeg enligt receptet ovan
majsmjöl till utkavlingen

Fyllning
2 msk honung
1,5 dl russin
1 ekologisk apelsin
1 ekologisk citron
vispgrädde och Cubebepeppar från Herbaria till serveringen 

Ställ in ugnen på 250–275 grader. Lägg russinen i blöt i varmt vatten. Kavla ut ca 150 g deg papperstunt till en rektangel med samma mått som en långpanna. Flytta degen till långpanna som är klädd med bakplåtspapper. Värm honungen så den blir flytande. Ringla honung över degen och strö på russinen. Tvätta citronen och apelsinen med hett vatten och skiva dem mycket tunt. 

Fördela apelsin- och citronskivor på degen. Grädda i 275 grader varm ugn i ca 10 min. Pizzan ska få färg men passa ugnen noga så att kanterna inte bränns. 

Servera med vispad grädde smaksatt med finmald cubebepeppar.


Tunnbröd

Det här tunnbrödet gjorde vi mest för att visa hur fantastisk degen är. Lägg på ett lager riven ost blandad med Tryffellycka från Herbaria före gräddningen. Bryt i bitar och ät som snacks. 

150 g pizzadeg enligt receptet ovan
majsmjöl till utkavlingen

Kavla ut ca 150 g deg papperstunt och lägg den på en plåt klädd med bakplåtspapper. Pensla ytan med olivolja som smaksatts med t.ex. Herbarias Doften av Macchia eller Vilda Hilda. Grädda i 250 grader varm ugn tills brödet fått färg.

Skriv en kommentar

@Instagram