Krämig sötpotatissoppa med Black Magic
Recept av Hans Gerlach
(Förberedelsetid: 20 min / tillagningstid: 15 min)
Till 4 personer
750 g sötpotatis eller hokkaidopumpa
1 lök
3 cm ingefära (30 g)
2 msk smör eller rapsolja
bergsalt
Trio Noir (Herbaria)
1 tsk Black Magic curry (Herbaria)
1 l grönsaksbuljong av Bella Buljong (Herbaria)
1 knippe gräslök eller 2 salladslökar
2–3 msk crème fraîche (eller kokosmjölk)
Skala sötpotatis och lök och tärna båda till 2–3 cm stora kuber. Skala ingefäran och skär den i tunna skivor tvärs över fibrerna. Fräs bådadera under lock på svag värme i smör i 5 minuter. Krydda med salt, Trio Noir och Black Magic direkt från början. Tillsätt grönsaksbuljong och låt sjuda i 15 minuter tills sötpotatisen och löken är mjuka.
Hacka gräslöken fint. Mixa soppan till en puré, smaka av och servera. Garnera med crème fraîche och gräslök, strö över Black Magic.
Tips: Skala 300 g potatis, skär dem till 1 cm stora tärningar och stek dem med salt, peppar och 2 msk olja i 10 minuter tills de är knapriga. Strö på den färdiga soppan.
Kryddtips: Jaipurs färger ger soppan en julinspirerad kanelton, och sydamerikanska Mapuche Fire tillför rökig mustighet och hetta.