Till 4 personer
100 g smör
200 g rårörsocker
Kanel
1 msk nymald indonesisk Cubebepeppar (Herbaria)
2 kg äpplen, skalade och skurna i klyftor
200 g smördeg, köpt
Tillbehör: 4 portionsformar
Förberedelsetid: 50 min / tillagningstid: 50 min / dragningstid: 10 min
Smält smöret i en stekpanna, tillsätt socker, kanel och cubebepeppar. Tillsätt äppelklyftorna och låt allt puttra ca 30 min. Rör ofta så att sockret inte karamelliseras för hårt. När all vätska avdunstat och sockret är vackert brunt tas pannan från värmen. Fördela äpplena i fyra portionsformar.
Kavla ut smördegen tunt och ta ut fyra rundlar som är något större än formarna. Lägg rundlarna på formarna och tryck till längs kanterna. Grädda i 180° varm ugn ca 20 min.
Låt svalna 10 min och stjälp upp på tallrikar. Servera äppeltarten med vaniljglass.