Indonesisk Cubebepeppar eller svanspeppar – gammal sort

Klotformade frukter med skaft, även kallad svanspeppar – ekologiska kryddor
Beskrivning: Hela frukter för kryddkvarn eller mortel. Till orientaliska och asiatiska rätter; passar fint på jasminris.
Förpackning: Stapelbar burk med aromskydd à 60 g.
Ingredienser: Hela cubebepepparfrukter från Sumatra. Från små bondekooperativ i regionen Lampung. Förädlas efter traditionella metoder.
Från kontrollerade ekologiska odlingar.
art.nr 05004185
Tips: Tillsätts först i slutet på tillagningstiden för att den ädla, högaromatiska pepparen inte ska brännas. Ger perfekt smakbrytning i äppelkakor. Kallas också  svanspeppar eftersom pepparkornet har ett litet skaft.

EU_Organic_Logo_Colour_rgb

Karamellisera äpplen med råsocker och cubebepeppar. Till orientaliska och asiatiska rätter; passar fint på jasminris. Grovt mortlad på griskött. Cubebepeppar är en av de första pepparsorterna som kom till Europa på 1500-talet. Den har en spritsig och mångfassetterad smakpalett som påminner om sichuanpeppar, den är mycket aromatisk och har lätt parfymerad eftersmak. Cubebepeppar och långpeppar konkurrerades ut av de billigare och mer vinstgivande sorterna vit- och svartpeppar och är i dag relativt ovanlig.

Knaprig äppeltarte med cubebepeppar och vaniljglass
100 g smör
200 g rårörsocker
Kanel
1 msk nymald indonesisk Cubebepeppar (från Herbaria – kryddor för finsmakare)
2 kg äpplen, skalade och skurna i klyftor
200 g smördeg

Smält smöret i en stekpanna, tillsätt socker, kanel och cubebepeppar. Tillsätt äppelklyftorna och låt allt puttra ca 30 min. Rör ofta så att sockret inte karamelliseras för hårt. När all vätska avdunstat och sockret är vackert brunt tas pannan från värmen. Fördela i fyra portionsformar.
Kavla ut smördegen tunt och ta ut fyra rundlar som är något större än formarna. Lägg rundlarna på formarna och tryck till längs kanterna. Grädda i 180° varm ugn ca 20 min.
Låt svalna 10 min och stjälp upp på tallrikar. Servera äppeltarten med vaniljglass.

Denna hemsida använder kakor för att förbättra din upplevelse. Vi hoppas att du tycker det är ok. Godkänn Läs Mer