Klar svampsoppa med salladslök, kastanjer & Bella Buljong

Klar svampsoppa med salladslök, kastanjer & Bella Buljong
Recept av Hans Gerlach

(Förberedelsetid: 10 min / tillagningstid: 15 min)

Till 4 personer
250 g potatis
250 g äkta kastanjer (färska eller tillagade och vakuumförpackade)
4 msk smör eller rapsolja
2 msk Bella Buljong (Herbaria)
bergsalt
Trio Noir (Herbaria)
1 dl vitvin
3–4 salladslökar
250 g skogssvamp

Skåra färska kastanjer och baka dem 20–30 min i 200 grader varm ugn. Linda in dem i en fuktig handduk och låt dem vila, på sätt sätt behåller de sin saftighet. Skala kastanjerna (vakuumförpackade kastanjer tas ur förpackningen) och hacka dem mycket grovt.
Skala potatisarna, skär dem i 1 cm stora tärningar och ånga dem under lock i en medelstor kastrull med 2 msk smör i ca 5 min. Krydda med Bella Buljong. Tillsätt kastanjerna efter 5 min och häll på vitvinet och 1,2 l vatten. Låt koka upp och sjuda 15 min.
Ansa salladslöken och skär den i ringar. Ansa svampen (dela stora exemplar i fyra delar eller i rejäla skivor) och fräs den med 2 msk rapsolja ca 2 min i en het panna. Tillsätt salladslöken och ta pannan från värmen efter 1 min. Tillsätt till soppan, låt den koka upp och låt den dra ett par minuter. Smaka av och servera soppan, strö gärna lite riven ost på toppen.

Tips: Potatis och svamp kan ersättas med tärningar av pumpa, grön sparris eller en blandning av soppgrönsaker som t.ex. persiljerot, morötter och betor. Till barn kan du eventuellt mixa soppen med en mixerstav.

Denna hemsida använder kakor för att förbättra din upplevelse. Vi hoppas att du tycker det är ok. Godkänn Läs Mer