Thai curry grönsallad med Mild Wild Green curry

Thai curry grönsallad med Mild Wild Green curry
Recept av Hans Gerlach

(Förberedelsetid: 25 min / tillagningstid: 10 min)

Till 4 personer
250 gram grön (thailändsk) sparris eller sockerärter
1 kålrabbi
1 mango (gärna omogen)
bergsalt
1 knippe thailändsk basilika
3 msk rostade jordnötter
2 tsk Mild Wild Green curry (Herbaria)
3 tsk rårörsocker
1 lime
2 msk (ljus) sojasås

Putsa den gröna sparrisen och bryt eventuellt av ändarna. Ångkoka eller koka sparrisen i saltat vatten tills den är al dente. Den tunna thaisparrisen är klar efter 3–4 minuter. Den tjockare europeiska sparrisen efter 6–8 min. Lägg sparrisen en kort stund i iskallt vatten så att kokningen avstannar, och skär den i tunna skivor på längden. Skala och skär kålrabbi och mango i tunna strimlor med mandolin eller osthyvel. Blanda allt och salta lätt. Plocka bladen på basilikan och hacka eller mixa jordnötterna en kort stund.
Blanda Wild Mild Green och socker med 2 msk kokande vatten. Riv limeskalet, pressa ur saften och blanda allt med sojasås. Blanda såsen med grönsakerna, låt dem dra och strö före serveringen på jordnötter och thailändsk basilika.
Servera med risnudlar eller räkor: Tillsammans med 200 g kokta risnudlar, helst tjocka vietnamesiska bun-nudlar blir det en somrig huvudrätt av salladen. Även frästa räkor kompletterar grönsakssalladen. Det behövs cirka 250 g skalade räkor. Skär en skåra längs ryggen och avlägsna tarmrester med en vass kniv. Fräs räkorna en kort stund i lite olja. Krydda med salt och Mild Wild Green curry strax innan de är klara.

Alternativ till kryddningen: Även Herbarias klassiker Buddhas mage för asiatiska sallader passar perfekt till den thailändska grönsalladen, Calypso Tropical curry ger rätten en fruktigare smak, och passar särskilt fint till räkor.

Denna hemsida använder kakor för att förbättra din upplevelse. Vi hoppas att du tycker det är ok. Godkänn Läs Mer