
Plommongravad lax, mandarin-fänkålsslaw och gröna oliver
Plommongravad lax
30 g strösocker
30 g salt
15 g Fresh as frystorkat plommonpulver
200 g urbenad laxfilé
10 st Fresh as mandarinklyftor
Blanda salt, socker och plommonpulver och gnid in ytan på laxfilén. Täck
med plastfolie och lägg in i kylskåpet över natten. Ta försiktigt bort
socker-saltblandningen med en pappershandduk nästa dag och skär laxen i
skivor.
Mandarin-fänkålsslaw
Skär ut filéer på fem färska mandariner
100 g späd fänkål
Olivolja
Pressad citron
Lägg mandarinfiléerna i en skål. Skiva fänkålen tunt med mandolin, blanda
och tillsätt olivolja och citronsaft. Smaka av med salt.
Grön olivpasta
250 g gröna kärnfria oliver
2 msk olivolja
Mixa oliverna med olivoljan till en mjuk pasta.
Vinägrett med gröna oliver
250 g gröna oliver
1 tsk strösocker
1 tsk senapspulver
3 msk chardonnayvinäger
2,5 dl druvkärneolja
Mixa oliver, socker, senapspulver och vinäger. Tillsätt långsamt oljan så
att det bildas en emulsion. Ställ in i kylskåpet.
Servering: Lägg upp laxen på mandarin-fänkålsslawen, placera en tesked med
grön olivpasta vid sidan och skeda vinägretten över. Garnera med ärtskott
och Fresh as mandarinklyftor.