
Till 4–6 personer
2 vitlöksklyftor
½ tsk havssalt
1,5 kg urbenad lammstek
2–3 msk Mapuche Fire (Herbaria)
3 msk honung
6 msk olivolja
¼ l Cabernet Sauvignon
Korianderolja:
1 knippa koriander
50 g spenat
2 dl solrosolja
Förberedelsetid: 15 min / tillagningstid: 3 tim / dragningstid: 24 tim
Korianderolja: Låt koriander och spenat koka 30 sek i saltat vatten, häll i durkslag, spola med kallt vatten så att kokningen avstannar. Pressa ur allt vatten. Mixa med solrosolja, låt dra 24 tim i kylskåpet och passera genom en finmaskig sil.
Sätt på grillen och låt den (eller ugnen) bli 130°. Mortla salt och vitlök till en pasta, rör ut den med 2 msk olivolja och honung. Gnid in lammsteken med 2 msk Mapuche Fire, bryn den runt om i 3 msk olivolja i en gjutjärnspanna. Pensla på honungsblandningen efter ca 10 min och stek klart på grillen eller i ugnen.
Efter 1 tim tillsätts rödvinet. Ös då och då steken. Efter ca 3 tim är köttet klart. Tranchera lammsteken, servera med rödvinssås, empanadas och korianderolja.