Till 4 personer
Falafel:
250 g gula ärtor
1 gul lök, grovt hackad
2 vitlöksklyftor, finhackade
1 msk gräslök, finklippt
1 msk Stora Karavanen (Herbaria)
1 tsk bakpulver
4 små pitabröd
4 msk hummus
4 salladsblad
1 rödlök, skuren i ringar
1 kvisttomat, skivad
1/2 slanggurka, skivad
Havssalt
Kokosfett att fritera i
Hummus:
300 g kokta kikärtor
2 vitlöksklyftor
2 msk olivolja, 3 msk citronsaft
3 msk tahini, 3 msk grönsaksbuljong
1 tsk spiskummin, mald
Förberedelsetid: 40 min / tillagningstid: 5 min / dragningstid: 10 tim
Lägg ärtorna i blöt 10 timmar. Låt dem rinna av i ett durkslag och finfördela dem med lök, gräslök, vitlök och Stora Karavanen i en matberedare. Smaka av med salt och rör ner bakpulver. Hetta upp fettet, forma falaflar med två skedar och fritera dem gyllengula i det heta fettet. Värm pitabröden, skär en öppning i dem och bred på hummus. Lägg i salladsblad, lökringar, tomat- och gurkskivor och fyll på med falaflar.
Hummus: Mixa kikärtor, vitlöksklyftor, olivolja, citronsaft, tahini, grönsaksbuljong och spiskummin och smaka av med salt.