Zucchinibiffar med citron – med glutenfri Smula

Zucchinibiffar med citron
Tid 30 min

4 personer
400 g zucchini
1 ekologisk citron
1 knippe persilja
1 gul lök, 6–8 msk rapsolja
oraffinerat bergsalt
125 g Herbaria glutenfri Smula med amaranth, teff och quinoa (75 g för biffarna, 50 g till panering)
50 g malda chiafrön

1. Skölj zucchinin och riv den grovt, salta lätt och låt dra ett par minuter. Skölj citronen i hett vatten, riv skalet fint och pressa 2 msk citronsaft. Skölj persiljan, tumla den torr och hacka den. Skala löken och hacka den fint. Fräs löken glansig med en knivsudd salt 3 minuter i 2 msk rapsolja. Rör ner citronsaft och -skal samt persilja. Låt allt koka samman en kort stund och ta pannan från värmen.
2. Tryck ut vätskan ur zucchinin, använd t.ex. en kökshandduk för att få ut all vätska. Blanda alla ingredienserna, knåda tills blandningen håller ihop och låt den svälla ca 10 minuter.
3. Forma 12 små zucchinibiffar med fuktiga händer, panera i Herbaria glutenfri Smula och stek i rapsolja på båda sidor i ca 6 minuter. Servera med potatissallad, BBQ-sås eller som en hamburgare.

Vego, men inte veganvariant:
För ett vegetariskt alternativ kan 80 g fetaost smulas ner i blandningen. Biffarna kan förberedas och frysas in råa. Ta upp dem ur frysen och stek dem krispiga på svag värme.