Yoghurtglass Portofino med våfflor

Foto: sos-design ® Germany

Till 4–6 personer
Yoghurtglass:
2,5 dl vispgrädde
125 g råsocker
1 msk Portofino (Herbaria)
2,5 dl mild yoghurt (3,5 %)
Våfflor:
Ca 120 g vetemjöl
50 g Maizena
10 g råsocker
En nypa salt
Rivet citronskal
1,75 dl filmjölk
1 ägg
30 g smält smör
En knivsudd vaniljpulver
2,5 dl vispgrädde
Blomhonung

Förberedelsetid: 40 min / kylningstid: 7–8 tim
Värm grädde, socker och Portofino under omrörning i en kastrull, tills sockret är upplöst. Sila grädden och låt den kallna. Blanda den med yoghurt och kör smeten i en glassmaskin. Om du inte har glassmaskin, ställ in glassmeten i frysen och rör med en gaffel med jämna mellanrum tills massan är fryst. Det tar 7–8 timmar innan glassen är klar om du inte har en glassmaskin.

Det passar fint med våfflor till glassen:
Blanda mjöl, Maizena, socker,  salt och rivet citronskal i en skål. Värm filmjölken lätt och blanda i den. Tillsätt ägg, smör och vanilj till en jämn smet. Låt den vila minst 30 min. Vispa grädden hårt och vänd ner den. Grädda våfflorna.