Wienerbröd, salta, med kryddig röra på Doften av Macchia

Salta wienerbröd

30 g jäst (50 g om du har bråttom, i så fall går jäsningen snabbare)
2 dl fingervarmt vatten
50 g smör
500 g (ca 8 1/2 dl) vetemjöl (eller hälften grahamsmjöl, hälften vetemjöl)
1 tsk salt
2 ägg
vallmofrön eller sesamfrön
150 g kylskåpskallt smör att kavla in

 

Fluffiga och bladiga wienerbröd som är lyxiga på frukostbrickan och passar fint som canapéer. Rör ut jästen i vattnet. Finfördela smöret och tillsätt det. Tillsätt hälften av mjölet, äggen och salt. Blanda i mer mjöl efter hand och arbeta degen smidig.
Låt degen jäsa till dubbel storlek. Kavla ut den till en 1 cm tjock fyrkantig degplatta utan att knåda den. Skiva det kalla smöret och fördela det på två tredjedelar av degen. Vik delen utan smör till hälften över delen med smör, vik över den öppna delen med smör och vrid paketet ett kvarts varv. Tryck till ytterkanterna med kaveln så att smöret inte smiter ut och kavla åter ut degen till en stor fyrkant. Upprepa vikningen och utkavlingen ytterligare 3 gånger.
Kavla ut degen till en avlång ca 1 cm tjock platta. Dela den på längden och skär fyrkanter eller smala längder som vrids ihop.
Lägg bröden på en plåt med bakplåtspapper och låt dem jäsa i 30–50 min. När ett lätt tryck med fingret i degen försvinner direkt är bröden färdigjästa. Pensla med uppvispat ägg och strö på frön. Grädda i 225° varm ugn i 10–15 min.

 

Fyllning
Créme fraiche
Doften av Macchia (Herbaria)
Små ”klyftor” av päron
Alfalfagroddar
Provensalska Vildblommor (Herbaria)
Ciselerat skal från päron

 

Blanda kryddan med créme fraiche och ställ in i kylskåpet så att den stelnar. Använd ett ciceleringsjärn för att strimla skalet på ett päron med friskt grön färg. Skär ut små ”klyftor” av päronet och pressa citronsaft över päronklyftor och -skal. Blanda lite groddar med blommor. Ta ut krämen ur kylskåpet och lägg lite på varje wienerbröd. Garnera med päron och groddar blandad med blommor. Lägg till sist på några tunna skalremsor.

Denna hemsida använder kakor för att förbättra din upplevelse. Vi hoppas att du tycker det är ok. Godkänn Läs Mer