logo

Rödkål med Edeltraut

Till 4–6 personer:
(Förberedelsetid: 30 min / tillagningstid: 75 min)
500 g rödkål
1 gul lök
3 msk ghee
2 msk balsamvinäger
2 dl rödvin
2 msk Edeltraut (Herbaria)
100 g äppelmos
2 äpplen

Dela kålen i klyftor och ta bort torra och mjuka blad samt stammen. Hyvla eller strimla kålen fint. Skala löken och hacka den fint. Fräs löken 2–3 min i ghee, utan att den får färg. Tillsätt balsamvinäger, rödkål och rödvin, rör om, lägg på locket och låt allt sjuda i 15 min. Tillsätt Edeltraut och äppelmos och låt sjuda ytterligare 50 min under lock. Skölj äpplena, dela dem i klyftor och ta bort kärnhuset. Skiva äppelklyftorna tunt, tillsätt dem och låt stå ca 10 min. Smaka av med Edeltraut och servera.

Variant: Prova samma recept med rödbetor. Det blir mycket gott! Skala rödbetorna och riv dem grovt, förkorta tillagningstiden med 10 min. Passar fint till fisk och till pepparrot.

Date: augusti 23, 2013