Krispiga lökblommor med Smula klassisk

Krispiga lökblommor – Smula klassisk, dill, citron, fänkål, lime, chili

Bild och recept: Hanna Nilsson

Som tillbehör till 4 personer
4 st medelstora röda lökar
1 dl smält smör
1 dl Smula klassisk
flingsalt

Sätt ugnen på 200 grader. Skala lökarna, ansa och gör rent samt skär lökens botten jämn så att löken kan stå, men låt lökens ”rotdel” vara kvar då den kommer hålla ihop löken. Lägg löken i en stor träslev och klyfta sedan lökarna nästan hela vägen igenom. Ju fler snitt desto tunnare ”kronblad”. Öppna försiktigt upp lökblomman lite och ställ i en ugnsfast form. Häll smör och Smula klassisk i varje blomma, strö över lite salt och rosta sedan lökarna i 15–20 min tills de öppnat sig och fått lite färg.
Servera som tillbehör till kött, fisk eller grillat eller varför inte göra blommor av smålök som en vacker bufférätt?