logo

Hemlagad surkål med Edeltraut

Till en 15 l jäskruka:
(Tid: Det tar lite tid att göra surkål, men man har glädje av den länge.)
12 kg vitkål
5 dl vitvin
1 burk Edeltraut (Herbaria)
Tillbehör: 15 l jäskruka för surkål

Dela kålhuvudena, ta bort mjuka och torra blad och stammen. Ta loss några stora blad och lägg dem åt sidan. Strimla vitkålen mycket fint, gärna i en köksmaskin. Skölj jäskrukan med kokande vatten. Lägg i den strimlade kålen lager för lager, strö Edeltraut emellan och stampa kålen noggrant med en stamp eller med knytnäven. Tillsätt vitvin, täck ytan med kålblad och lägg på en tyngd, t ex en sten (skölj noggrant med kokande vatten) som passar i storlek till kärlet. Tryck ner kålen så att den täcks med vätska. Lägg locket på jäskrukan, fyll vattenlåset med vatten och låt innehållet fermenteras i rumstemperatur ca 10 dagar. Lagra därefter surkålen på sval plats och ta bara ut så mycket du behöver för tillfället. Se hela tiden till att det finns vatten i vattenlåset och att kålen är täckt med vätska. Ingen luft får störa jäsningsprocessen. Tillsätt vid behov avsvalnat saltvatten (1,5 % salt).
Du kan också konservera den fermenterade kålen. Lägg en hopvikt kökshandduk i en stor kastrull. Fyll burkar med surkål, ställ dem bredvid varandra i kastrullen. Fyll på med kallt vatten, låt det koka upp och koka i 60 min.

Date: december 04, 2015