logo

Gravad lax med Graf von Lax

Till en laxsida:
(Förberedelsetid: 15 min / gravningstid: 36 tim / vilotid: 5 tim)
1 kg ekologisk laxfilé (med skinn)
4 msk Graf von Lax (Herbaria)
1 msk salt
3 cl gin
2 msk Dillskott (Herbaria)

Lägg laxen med skinnsidan neråt på ett fat med kanter. Blanda salt och Graf von Lax och fördela det på laxfilén – tänk på att krydda den tjocka delen på laxen extra mycket. Gnid in kryddorna lätt och droppa på gin. Linda in laxfilén lufttätt i plastfolie, lägg den på fatet och lägg på en tyngd som fördelar tyngden jämnt. Låt vila 36 tim i kylskåpet. Ta ut filén ur kylskåpet och torka den med hushållspapper. Strö därefter
på dill. Låt laxen torka i kylskåpet minst 5 tim, denna gång utan plastfolie. Skiva filén tunt och servera direkt. Laxen håller sig upp till en vecka i kylen.
Tips: Gravad lax kan med gott resultat frysas, den håller sig ett par månader i frysen.

Date: november 23, 2015