logo

Furikake med Smula klassisk & sötpotatissoppa med Bella

Smula klassisk, dill, citron, fänkål, lime, chili

Bild och recept: Hanna Nilsson

Furikake – japansk krispig och kryddig blandning att ha på t.ex. fisk, sushi, sallad grillat, soppor och annat

2 dl Smula klassisk
1 ark nori (algpapper)
2 msk svarta sesamfrön
2 msk vita sesamfrön
1/2 msk smulad Hot’n Spicy chili
2 msk flingsalt

Mixa eller klipp ner noriarket i små bitar, blanda samman Smula klassisk och alla de andra ingredienserna i en skål. Lägg i små burkar eller flaskor och använd som topping på vilken rätt som helst som behöver lite extra smak och krisp – sallader, soppor, ris osv! Furikake har lång hållbarhet och fungerar perfekt som ”gåbortspresent” i en fin burk.


Morot- och sötpotatissoppa för 4 personer

1 stor sötpotatis
2 stora morötter
2 vitlöksklyftor
1 liten gul lök
0,5 chilifrukt
2 cm färsk ingefära
1 tsk Bella buljong
5 dl vatten
1–2 dl havregrädde
salt

Skala och skär ner grönsakerna i mindre bitar och koka dem sedan mjuka i vattnet. Riv ingefäran och vitlöken och tillsätt tillsammans med Bella buljong och finhackad chili. Mixa soppan slät och tillsätt sedan havregrädde till önskad konsistens. Smaka av med salt och servera rykande varm med furikake och ev. halverade löskokta ägg.

Date: maj 03, 2016