Friterad kyckling – med bayersk Smula

Friterad kyckling
Tid 45 min

4 personer
1 kyckling eller ca 1 kg kycklingkött
2 ägg
ca 80 g mjöl
200 g Herbaria Smula bayersk
oraffinerat bergsalt
ca 1 l neutral olja (t.ex. solrosolja)
1 knippe slätbladig persilja
1 ekologisk citron

1. Stycka kycklingen i 8 delar: Skär först loss filéerna med två snitt på var sida av bröstbenet. Dela bröstfiléerna mitt på. Skär loss vingarna i leden så att den innersta delen är kvar på bröstbiten. Skär loss hela låret, och skär därefter loss klubban mitt i leden. Frys antingen in skrovet så att du senare kan koka buljong på det eller dela och lägg det med lite soppgrönsaker och några örter i en kastrull och koka direkt en buljong som du kan frys in.
2. Vispa äggen lätt med en gaffel i en djup tallrik. Häll upp mjöl och Herbaria Smula bayerskt i var sin tallrik. Salta kycklingdelarna och vänd dem i mjöl så att de precis täcks. Doppa i äggvispet och sist i Smula.
3. Häll oljan i en stor stekpanna med hög kant och hetta upp den till ca 140 grader (en brödbit som läggs i oljan friteras och får långsamt en brun yta). Lägg ner kycklingbitarna och låt dem sakta bli gyllenbruna, det tar ca 15–20 minuter. Vänd dem ett par gånger under tiden. Lägg kycklingbitarna på hushållspapper som suger upp överflödigt fett. Fritera bitar av persiljan i oljan. Servera med citronklyftor, lingon, sallad och t.ex. potatis.

Denna hemsida använder kakor för att förbättra din upplevelse. Vi hoppas att du tycker det är ok. Godkänn Läs Mer