Bakad surkål med mousserande vin och Edeltraut

Till 4–6 personer:
(Förberedelsetid: 20 min / tillagningstid: 1 tim)
1 stor gul lök
1 vitlöksklyfta
3 msk ghee
750 g surkål
7,5 dl torrt vitt mousserande vin
5 dl grönsaksbuljong
1 msk Edeltraut (Herbaria)
salt
Trio Noir svartpeppar (Herbaria)
1 äpple
1 liten kokt potatis (mjölig sort)

Ställ in ugnen på 175° (varmluft 160°). Skala och hacka lök och vitlök. Hetta upp ghee i en gryta. Fräs lök och vitlök 2–3 min utan att det får färg. Tillsätt surkål och fyll på med vin och grönsaksbuljong. Strö på Edeltraut, salta och peppra och låt allt koka upp. Lägg en bit smörgåspapper i samma storlek som grytan på surkålen. Låt stå ca 45 min i ugnen. Skala potatisen, riv den fint och blanda med surkålen. Skala äpplet, dela det i klyftor och ta bort kärnhuset. Skär klyftorna i mindre bitar och
fördela dem på surkålen. Täck åter med smörgåspapperet och ställ in 15 min till i ugnen.
Tips: Gör surkålen själv, med Herbarias recept på surkål – också den kryddad med Edeltraut.