KUNDTJÄNST: +46 (0)709 38 55 53           FRAKT 49 kr, fritt över 499 kr.
 
Pepparsalt och örtsalt

Pepparsalt och örtsalt

Inlägg av: Ingrid Kommentarer: 0

Skapa egna örtsalter

 

Låt din egen fantasi råda och blanda salt på örter, peppar, frystorkat pulver av frukt eller grönsaker ... Om du väljer grovt salt kan du mortla det eller mala det i kvarn. När du väljer fint salt till örtsalter kan det hända att saltet klumpar sig. Vi föredrar grovt bergsalt för att det är vackert och det blir lätt att använda i en kvarn. 

Kryddsalt  med Herbarias oraffinerade grova bergsalt som grund. Det allra bästa med saltet som kommer från Herbaria är att det är oraffinerat, det är inte kemiskt renat och det innehåller inte något klumpförebyggande medel. Visste du att det vanliga vita saltet vi hittar i butikshyllan är ett industrisalt. De nyttiga mineralerna i saltet har tagits bort (ca 2 %) och ersatts med ämnen som gör att saltet blir "opersonligt" och lätthanterligt. I naturligt salt finns det beroende på var det kommer ifrån olika sammansättningar av mineraler vilket livsmedelsindustrin inte kan hantera.  Men visst vill vi konsumenter ha naturligt salt där mineraler är kvar?

Herbarias bergsalt bryts i en liten saltgruva på Sicilien. Saltet bildades för cirka fem miljoner år sedan på uttorkad havsbotten. Saltådern friläggs med en mycket enkel maskin. Här förekommer inga sprängningar. Saltet skördas och fylls i säckar. Inget tillförs eller tas bort från saltet!

Saltet innehåller få mineraler som ger färg åt det, det ger därför ett mycket klart och vitt intryck. Detta jämfört med himalayasalt som på grund av en hög andel järn och mangan (0,5 %) får en rosa färgton.

Förutom huvudbeståndsdelen NaCl finns det relativt hög andel magnesium (300 mg/kg) i sicilianskt bergsalt.Saltet bryts på miljoner år gammal uttorkad havsbotten i Sicilien.

Det salt som förekommer i en del kryddblandningar från Herbaria är självklart samma fina salt som beskrivs ovan. Visste du förresten att det i KRAV-märkta produkter är tillåtet med raffinerat och kemiskt renat salt?

Du kan köpa både fint och grovt salt från Herbaria i kilospåsar i vår webbutik. 

Citronverbena och Andalimanpeppar. Finhacka citronverbena och mortla pepparen. Passar perfekt till grillad fisk, kyckling, lamm … Använd i kvarn eller tillsätt en aning pressad citron så kan du efter en stund smula saltet mellan fingrarna.

Tellicherry, Cubebepeppar, Tasmansk bergpeppar (ta gärna med fler pepparsorter om du har) plus pressad limesaft. Saltet är perfekt till ALLT men sin syra, sälta och hetta. Smaka av för perfekt balans. 

 

 

Rosépeppar ger ett ljuvligt blommigt och fruktigt salt som passar fint till kötträtter. Använd i kvarn eller mortla.

 

Tasmansk bergpeppar och frystorkat rödbetspulver (alt. skivor av rödbeta som tas bort från saltet när de gett färg och smak). Smakkombon är perfekt till alla grönsaksrätter. Använd i kvarn eller tillsätt en aning vatten så kan du efter en stund smula saltet mellan fingrarna.

Skriv en kommentar

@Instagram