KUNDTJÄNST: +46 (0)709 38 55 53           FRAKT 49 kr, fritt över 499 kr.
 
Mexikansk mole med Herbarias Chili con Carlos

Mexikansk mole med Herbarias Chili con Carlos

Inlägg av: Ingrid Kommentarer: 0

Mole poblano och mole från Oaxaca 

Den mexikanska specialiteten Mole, en tjock sås med choklad som en av huvudingredienserna kan innehålla långt fler än tjugo olika kryddor. Knappast någon känner sig väl redo att trolla fram en sådan ur det som finns hemma i kryddhyllan.

Herbarias aromsäkrade kryddburken innehåller allt som behövs för att smaksäkert laga till en klassisk mexikansk Mole. Herbaria har som alltid tagit hjälp av en stjärnkock med receptet – kryddblandningen för mole innehåller chokladnibs, oraffinerat bergsalt, mandel, sesam, paprika, tranbär, tomat, vitlök, koriander, svartpeppar, apelsin, kanel, chili, kryddnejlika, stjärnans, fänkål.

”Du kan alltid bygga på med ingredienser till en svart eller röd Mole, men du har lagt grunden med Chili con Carlos och kan vara säker på balansen i smakerna. Just det som är Herbarias styrka! Och du slipper bli ruinerad av alla inköp som kanske sedan blir stående i kryddhyllan för att du inte riktigt vet när och hur du ska använda dem igen”

Det finns en uppsjö olika recept inom huvudgrupperna svart, röd och grön Mole. Svart mole är typisk för Oaxaca medan röd mole eller Mole poblano (från Puebla) är den populäraste i dagens Mexiko. Varje region i Mexico har sin egen specialitet, stolta familjerecept går i arv.

Den mörka färgen i svart Mole kommer av att mellanväggar, frön och stjälkar från chilifrukter rostas och bränns av vid hög temperatur. Antingen mole används som bas för en gryta eller som en sås som hälls över kött, kyckling eller grönsaker är det just såsen som spelar huvudrollen i rätten.

Inspiration till röd Mole
En kyckling (styckad i åtta delar)
Grönsaksbuljong, Bella Buljong
Smakrika tomater, halverade
Gul lök, delad på mitten
En vitlök, hel och oskalad
Olivolja, att ringla över
Chili con Carlos
Sesamfrön, att strö på

Koka kycklingdelarna i buljong. Värm ugnen till 220 grader. Placera grönsakerna på en ugnsplåt och ringla olivolja över.
Rosta tills allt är riktigt mjukt. Ta ut ur ugnen och låt kallna. Skala vitlöksklyftorna och ta bort skalet på tomaterna. Passera grönsakerna. Låt dem koka ett par minuter och späd med lite av kycklingbuljongen. Tillsätt Chili con Carlos och rör tills chokladen smält. Låt såsen koka 15 minuter, späd vid behov med buljongen. Tillsätt kycklingen och låt den bli varm. Lägg upp och strö på sesamfrön vid servering.

Inspiration till svart Mole från Oaxaca

Samma recept som till röd Mole ovan, men med flera, olika starka, chilisorter efter egen smak. Bryn stjälkar, frön och
mellanväggar i en järnpanna vid hög temperatur tills de svartnar (fläkten på högsta hastighet). Detta är hemligheten bakom en riktig svart Mole. Låt svalna och rensa bort aska och bittra delar. Fortsätt efter receptet till röd Mole och rosta chili, tomater, lök och vitlök.

Ingredienser: Mörk choklad*A, bergsalt, mandel*, sesam*, paprika*, tranbär*, tomatflingor* (koncentrat av tomatpuré*, majsstärkelse*), citrongranulat* (koncentrat av saft från citron*, majsstärkelse*), vitlök*, koriander*, svartpeppar*, apelsingranulat* (koncentrat av saft från apelsin*, rismjöl*), kanel*, chili*, kryddnejlika*, stjärnanis*, fänkål*. A(kakaomassa*, råsocker*, kakaosmör*, emulgator: sojalecitin*). *Från kontrollerade ekologiska odlingar.

Köp här


Skriv en kommentar

@Instagram