Kryddtips från Herbaria
11 Jun

Kryddtips från Herbaria

Inlägg av: Ingrid Münch Läst antal gånger: 17 Kommentarer: 0

Tryffellycka – smakhöjare med naturlig umami

  • Gör fantastiska såser och soppor med enbart svamp, fräst lök och grädde och krydda med Tryffellycka.
  • Smaksätt kokt pasta med kryddblandningen och ringla över en god olivolja. Krydda fyllningar till ravioli med Tryffellycka.
  • Tryffellycka är god i risotto och gryträtter eller till salladsdressingar med inspiration från Medelhavet – rör ut med lite hett vatten, vinäger och olja.
  • Gör tryffelchips genom att smaksätta riven ost med Tryffellycka och klicka ut på en plåt med bakplåtspapper. Grädda i 200 grader tills osten smält och det bildats små gropar ev fett i den (viktigt att inte ta ut chipsen för tidigt ur ugnen). Njut som chips eller servera med en klick tapenade till välkomstdrinken.

Tajine Marrakesh – en resa till Marocko

  • Tillaga den enklaste smakrika gryta genom att blanda olika rotfrukter, och eventuellt antingen grytbitar av kalkon, lamm, kyckling eller black eye beans bönor med Tajine Marrakesh. Inget annat, bara det!
  • Blanda Tajine Marrakesh i créme fraîche och servera till vegetariska rätter på en buffé.

Caesar Salad – perfekt smakträff

  • Kryddblandningen passar i en vinägrettsås till sallad eller i crème fraîche som en dipsås att servera till kött eller fisk.
  • Blanda en liten burk crème fraîche med 1 tsk Caesar salad, 1 msk vit balsamico och 1 msk riven parmesanost, tillsätt eventuellt 1 sardell skuren i bitar och blanda allt. Låt dra 30 min, gärna längre för att smakerna ska blomma ut.
  • Krydda potatissallad, eller en potatisgratäng med vitlök och vispgrädde, med kryddan. Tillsätt gärna också finriven ost.
  • Byt ut påsen med dipkrydda köpt i chipshyllan mot Caesar Salad blandad med grekisk yoghurt. Servera till grönsaksstavar och blomkålsbuketter.

Bella Buljong – spelar i en egen liga

  • Använd vår rena grönsaksbuljong som örtkrydda på grillad fågel, i veggiebiffar, falafel eller i soppor.
  • Använd den tillsammans med sky som smakrik såsgrund. Massor av möjligheter att krydda med en ren buljong.

Vilda Hilda salladskrydda – välbalanserad

  • Blanda med crème fraîche och servera som dip till grönsaker, som tillbehör på en buffé eller gör en dipsås till fredagsmyset och servera med färska eller lättkokta grönsaker.
  • Välbalanserad att använda till en vinägrett. Perfekt till potatissallad. Stimulerar alla smaksinnen med sött, salt, surt, beskt och starkt.
  • Gör en sommarsallad med tärnad vattenmelon, fetaost och små broccolibuketter. Skär bara loss blomknopparna på broccolin (stjälken skivar du tunt på mandolin och använder i en annan sallad). Servera en vinägrettsås på Vilda Hilda med vitvinsvinäger och olivolja till salladen.

Mapuche Fire – mustig för grillat

  • Mustig och smakrik, men inte het, kryddblandning för BBQ och ugnsrätter. Passar till kalkon, kyckling eller andra kötträtter, krämiga vegetariska soppor och bön- och linsrätter. Använd som krydda till rostad paprika eller i tomatsåser för mustig och rökig smak.
  • Blanda Mapuche Fire med lite rårörda lingon, olja och vitvinsvinäger och marinera kycklingvingar i blandningen en timme innan de grillas.
  • Krydda popcorn med Mapuche eller smaksätt majonnäs med kryddan och servera den till pommes.

Provensalska Vildblommor – voila!

  • Garnera en kladdkaka med några få blomblad. Strö blommor på choklad- eller marängbräck.
  • Blanda blommorna med flingsalt eller råsocker och ställ fram på köksbordet.
  • Blanda blommorna i skirat smör som penslas på en lammstek eller fisk som just tagits ur ugnen. Eller gör ett kryddsmör med blomblandningen.
  • Provensalska vildblommor passar till läckra desserter. Vackra att blanda i glass, strö på pannacotta eller på maränger – och som garnering av tårtor.

Voatsiperiferypeppar – fruktig, unika aromer

  • Bourbonpeppar, vildpeppar, med varm hetta och blommiga citrustoner, påminner om muskotnöt och passar till allt från lamm, vilt, tonfisk frukt, ost, choklad till desserter. När du vill krydda med peppar men vill variera smaken.

Doften av Macchia – korsikansk blomsteräng

  • Använd till fiskrätter och hel ugnsbakad fisk, och som krydda till grillade grönsaker och sallader.
  • Koka en enkel grönsakssoppa och krydda med Doften av Maccia. Passar särskilt fint att använda till rätter med jordärtskocka. Kryddsalt för Medelhavets alla kött-, fisk- och grönsaksrätter. En överlägsen allroundkrydda.
  • Passar som krydda till sommarens hemgjorda färskostar och till grilloumi. Riktigt god på grillad kalkon eller kyckling.

Skogslycka – viltkrydda med potential

  • Passar för att krydda mörkt kött, och särskilt vilt. Tillsätt vispgrädde, koka samman och såsen är klar!
  • Prova att bryta av smaken på exempelvis en ramslöksmajonnäs med en nypa Skogslycka.

Karibiens Skatter – smakkompis med lime

  • Kryddblandning för räkor och fisk. Passar fint som krydda i bechamelsåsen till en fiskgratäng.
  • Gör inlagd sill på 5-minuterssill med Karibiens Skatter och crème fraîche.
  • Panera kalkon-, kyckling- eller fiskfiléer med Karibiens skatter och låt dem vila 1 tim i kylskåp innan de steks guldbruna. Servera med limesås och potatispuré.
  • Smaksätt majonnäs med kryddblandningen och några stänk av limesaft och servera till grillad fisk.

Petit Chef – örter i skön harmoni

  • Till soppor, grytor, ratatouille – allt med grönsaker får perfekt balans med Petit Chef. Tillsätt kryddan i slutet.

Tango Spice – lillasyster till Mapuche Fire

  • God till vegetariska biffar, eller att blanda med crème fraîche och servera som tillbehör. Till dipsås vid fredagsmyset.

Heureka – grekiska smaker

  • Kryddblandning för gyros, färsrätter, grillat eller stekt kalkon eller annat kött samt grönsaker. Passar till röror med kesella eller yoghurt.
  • Gör en Medelhavssallad på tomater, mozzarella, babyspenat och en vinägrettsås på Heureka.
  • Lägg in tärningar av fetaost i olivolja och krydda med Heureka.
  • Passar särskilt fint att använda till rätter med lamm och till fågel.

Tellicherrypeppar – kungen bland peppar

  • Klassisk svartpeppar av bästa kvalitet. Stor smakpalett. Krydda före servering för att inte bränna aromerna.

Lilla Lena – Herbarias sötnos

  • Blanda med grekisk yoghurt eller crème fraîche till en raw pannacotta. Låt vila i kylen och toppa till sist med ett tunt lager Lilla Lena, eventuellt blandat med lakritspulver.
  • Gör en Bircher müsli genom att blanda havregryn med t ex chiafrön och pumpafrön, tillsätt någon typ av mjölk eller yoghurt och Lilla Lena. Låt dra över natten och servera med bitar av äpple, päron eller annan frukt, gärna torkad.

Neptuns dröm – Medelhavet, allt i ett 

  • Ljuvlig som dipsås blandad med crème fraîche. Gör succé serverad som tillbehör på en buffé.
  • God på alla typer av fågel, rubba köttet och låt det vila före tillagningen.
  • Krydda lax med Neptuns dröm och ugnsbaka den insvept i folie. Ger fin sälta tack vare de svarta oliverna.

Tasmansk Bergpeppar – unik med häftig hetta

  • Krydda en rödbetslatte på någon mjölkprodukt och frystorkad rödbeta samt riven pepparrot med Tasmansk bergpeppar. Hetta upp mjölken, tillsätt rödbeta och pepparrot, skumma och förfina med nymald peppar.
  • Till långtidsbakad karré, på kokt ägg – helt enkelt där det krävs peppar, men du vill variera aromerna.
  • Använd hel i grytor och till inläggningar som exempelvis chutney.

Cubebepeppar – historisk smakrik sort 

  • Gnid in en köttbit med cubebepeppar som mortlats tillsammans med ett gott oraffinerat salt.
  • Koka te på pepparen och några blad mynta. Tillaga en tarte tatin med cubebepeppar och råsocker. Gör glass med grovt mortlad cubebepeppar och finhackad pepparmynta. Tillsätt chokladrippel på slutet.

Andalimanpeppar – mandarin och citrus i kubik

  • Använd på lax, skaldjur, kyckling, sallader och allt annat när du vill ha en rejäl skjuts i smaken och hög fräschör.
  • Gör en inlagd sill med hela kvistar andalimanpeppar, citron eller lime och 123-lag.

Skriv en kommentar

@Instagram