KUNDTJÄNST: +46 (0)709 38 55 53           FRAKT 49 kr, fritt över 499 kr.
 
Montelimarnougat

Montelimarnougat

Inlägg av: Ingrid Kommentarer: 0

Det mest fantastiska du kan göra med socker är Montelimarnougat

Den här nougaten är något av det läckraste och vackraste du kan göra med socker och frukt. Det tar lite tid, det går inte att lämna spisen och det gäller att hålla tungan rätt i mun. Och vara försiktig! Hett kokande socker inger respekt.
Det är en del som ska ske parallellt när man jobbar med socker i höga temperaturer så det gäller att ha förberett genom att mäta upp och ställa fram allt som behövs innan du börjar.


Här får du vårt recept, lycka till!

4 äggvitor
1/2 tsk bakpulver eller några droppar ättika
600 g strösocker
2 dl vatten
75 ml glykos
400 g honung
240 g hel mandel
ca 1/2 påse frystorkade plommonskivor (Fresh as)
ca 1/2 påse frystorkade jordgubbsskivor (Fresh as)
ca 1/2 påse frystorkade ananasbitar (Fresh as)
en näve torkade sultanasrussin

Det blir också gott med pistaschnötter eller annan torkad eller frystorkad frukt
En rostfrit form i ca-måttet 35 x 25 x 2,5 cm
Börja med att olja in kanterna på formen med neutral olja. Sikta på en blandning av florsocker och potatismjöl som täcker bottnen helt.
Ta fram en sockertermometer.
Rosta mandlarna och håll dem varma.
Häll socker, vatten och glykos i en kastrull och honung i en annan kastrull.
Häll äggvitorna i en köksmaskin (den behöver ha kraftig motor) och börja vispa dem på lägsta hastighet.
Låt sockerblandningen koka upp och koka till en temperatur av 120 grader. Sänk därefter värmen något så att temperaturen håller sig en bit under 120 grader.
Under den tiden det tar att koka sockerblandningen ökas hastigheten i köksmaskinen något så att äggvitorna bildar ett lätt skum.
Värm upp honungen i den andra kastrullen och koka den till 130 grader.
Låt köksmaskinen gå på högsta hastighet och häll långsamt i honungen längs kanten. Fortsätt vispningen.
Koka nu upp sockerblandningen till 145 grader, sänk hastigheten på köksmaskinen, och tillsätt sockerblandningen sedan långsamt i en tunn stråle.
Fortsätt visningen på lägre hastighet i ca 8 minuter så blandningen svalnar och luft vispas in i nougaten.
Montera ur vispen i köksmaskinen och sätt i degblandaren.
Tillsätt all frukt och mandel (mandeln ska fortfarande vara varm för att inte kyla ner blandningen) och låt maskinen gå tills allt blandats. Den kommer att gå väldigt trögt tack vare att massan nu börjar stelna.
Stäng av maskinen. Nu ska massan förflyttas till formen
Olja in verktyg du vill använda för att det ska gå lättare att få ut nougaten ur skålen och ner i den förberedda formen.
Fukta eller olja in händerna och använd dem till att släta till ytan.
Strö en blandning av florsocker och potatismjöl på ytan och låt allt svalna     helt.
Skär i bitar, låt nougaten torka på ytan innan du lägger den i en burk med lock tills de ska njutas.
Välkände konditorn Magnus Johanssons variant på recept där alla sockerarter blandas i en kastrull hittar du här... 

Skriv en kommentar

@Instagram