KUNDTJÄNST: +46 (0)709 38 55 53           FRAKT Privat 39 kr, fritt över 499 kr. ÅF 129 kr, fritt över 4000 kr
 
Solig vår- eller sommarmeny
04 Jul

Solig vår- eller sommarmeny

Posted By: Ingrid Times Read: 113 Comments: 0

Rätter som väcker sommarkänslor

Vi har skapat en meny för att fira solen – en gazpacho med räkor och efter det favoriten laxrullar på hyvlad grön sparris (använd en mandolin). Sedan tortillabröd med guacamole och sist en busenkel mangoglass med crumble på nötter.

 

 

Kall solsoppa à la gazpacho

Grunden är gjord på paprika och morot, och vi kryddar med Bella som ger för örtig smak. Tillsätt buljongen när soppan är klar och rör runt så smakerna blommor ut.  

 

4 portioner  

  • ca 250 g morötter (traditionellt orange eller välj lila för spektakulär färg på soppan)
  • 7 dl vatten
  • 1 gul lök
  • 2 msk smör
  • 1 stor gul paprika 
  • 2 msk Bella Buljong från Herbaria 
  • 1,5 dl crème fraîche

 

Topping

  • tärnad slanggurka
  • räkor 
  • 2 msk pressad citron 
  • Cajun Spices från Herbaria
  • krasse
  • crème fraîche 

 

Dela paprikan, ta ur kärnor och mellanväggar och grilla den i fyra bitar i ugnen tills den fått rejäl färg. Låt paprikan kallna. Fräs under tiden den hackade löken med smör i en panna. Tillsätt morötterna skurna i bitar efter en stund och låt dem steka med tills de börjar mjukna. Häll över lök och morötter med fettet i en kastrull och tillsätt vattnet. Koka tills allt är mjukt. Krydda med Bella Buljong och tillsätt crème fraîche. Lägg ner paprikabitarna och mixa soppan slät. Låt kallna och ställ in i kylen tills den ska serveras. 

Hacka gurkan fint. Marinera räkorna en kort stund i Cajun Spices och pressad citron. Häll upp soppan i vackra glas och toppa med gurka, crème fraîche, räkor och krasse.

Servera soppan iskall med toppingen. 

 

Laxrulle på bädd av solrosskott och grön sparris

Till laxrullarna serverar vi en liten skål med Neptuns dröm så var och en kan krydda om man vill – det är ett kryddsalt med svarta oliver och mustig smak från Herbaria.

 

4 portioner

  • 8 tunna skivor kallrökt lax
  • ca 250 g skalade räkor
  • 2 dl crème fraîche
  • 2 tsk Neptuns dröm från Herbaria
  • grön sparris
  • solrosskott
  • rödbetsgroddar
  • ev. olivolja
  • servera med en liten skål Neptuns dröm att strö på 

 

Hyvla sparrisen tunt på mandolin och lägg den och solrosskotten i isvatten. Blanda räkorna med créme fraîche och krydda med Neptuns dröm. Ta upp sparrisskivorna och solrosskotten ur vattnet och torka dem försiktigt med hushållspapper. Lägg ut dem i fint mönster på tallriken (lämna mitten fri) och strö på lite Neptuns dröm. Droppa över en god olivolja.

Placera en klick räkröra på varje laxskiva och rulla ihop dem. Ställ rullarna mitt på tallriken och toppa med rödbetsgroddar. 

 

 

Räktortillas med guacamole och lime

Den karibiska kryddblandningen från Herbaria passar perfekt till våra tortillas. Toppa till sist med att mala över lite Andalimanpeppar.

 

4 portioner 

  • 1/2 gul paprika
  • 1 liten röd lök 
  • 4 paprikor, padron
  • solrosolja 
  • 4 tsk limesaft
  • 1 dl hackad färsk ananas
  • färsk koriander efter tycke och smak (spara blad för uppläggningen)
  • ca 20 räkor
  • 1 tsk Karibiens skatter från Herbaria
  • ev Andalimanpeppar från Herbaria

 

Fräs lök och paprika på låg värme i en stekpanna med lite olja, lägg ner de hela paprikorna och låt dem få lite färg. Tillsätt limesaft, hackad ananas och koriander. Häll efter 1 min över allt i en skål. Krydda räkorna med Karibiens skatter och hetta upp dem i samma stekpanna (ca 30 sek på varje sida). Tillsätt övriga ingredienser och blanda allt. 

Servera i tortillabröd med guacamole och ev lite crème fraîche. Krydda ev med Andalimanpeppar vid serveringen. 

 

Tortillabröd

Vi använder alltid Masecas majsmjöl. Det är stor skillnad i smak och resultat mot enklare typer av majsmjöl.  

 

ca 8 st 

  • 180 gram majsmjöl (Maseca)
  • 2,5 dl vatten
  • oraffinerat salt

 

Blanda, knåda väl och dela upp i 50 gram per tortilla. Kavla ut rundlar eller använd en tortillapress. Grädda i stekpanna på båda sidor (utan olja) tills de blir gyllenbruna. Gör chesedillas av 4 tortillas till ett senare tillfälle.

 

Guacamole

Variant på guacamole med het kryddning. Cajun spices gifter sig fint med limesaft och koriander. 

 

  • 2 mogna avokador
  • 1 finhackad schalottenlök
  • pressad limesaft
  • Cajun Spices från Herbaria
  • korianderblad

 

Mosa avokadorna, finhacka löken och tillsätt lite limesaft. Smaka av med finmald Cajun Spices. Garnera tallriken med korianderblad, forma ett ägg av guacamole med två matskedar och placera det mitt på korianderbladen. Krydda ev med Andalimanpeppar vid serveringen. 

 

 

Mangoglass på crumble 

Mangoglassägg på crumble med hasselnötter – kryddad med Vild Långpeppar/chokladpeppar 

 

4 portioner

Crumble

  • ca 150 g vetemjöl
  • 60 g nötmjöl (kör hasselnötter i mixer till ett fint pulver)
  • 120 g smör
  • Vild långpeppar/chokladpeppar från Herbaria efter tycke och smak

 

Kör alla ingredienser förutom långpeppar till smulor i matberedaren. Bred ut på en plåt och grädda i 160 grader varm ugn. Låt kallna och smula grovt. Krydda med Vild långpeppar, snåla inte, pepparhettan med chokladton passar fint till detta crumble med nötmjöl. 

Förbered serveringen genom att skära ut apelsinfiléer av en eller två apelsiner. 

Skala frukten med kniv så att alla yttre hinnor på apelsinen försvinner. Skär med en vass kniv in mot mitten på båda sidor av hinnorna, på så sätt får du ut fina filéer. 

 

Glass

Enklaste glassen garnerad apelsinfiléer, passionsfruktpulver och Provensalska Vildblommor

  • 225 g fryst mango 
  • 1 färsk banan

 

Ställ en en tallrik i frysen. Kör mango och banan i mixer eller matberedare tills det är homogent och krämigt. Ta fram tallriken som nu ska vara iskall. Forma ägg av glassen med två matskedar och lägg dem på tallriken. Ställ in i frysen igen. Ett alternativ är att ställa in hela glasskålen i frysen en stund, se till att glassen inte är för hård när du ska forma ägg. 

 

Garnering 

  • Provensalska Vildblommor från Herbaria
  • Passionsfruktpulver från Fresh as

 

Lägg en liten hög med crumble på varje tallrik. Placera ut apelsinfiléerna efter eget tycke och smak. Ta ut glassen ur frysen och placera ett glassägg på ditt crumble. Sikta över passionsfruktpulver och strö på blomblad. 

Write Comment

@Instagram