logo

Temakisushi, friterad, i tempura med rökt tofu och Six Spices

Till 4 personer
Temakifyllning:

1 endive, 2 dl soja,
1 dl vit balsamvinäger
1 knivsudd Six Spice (Herbaria)
50 g morötter, 50 g persiljerot, 50 g purjolök,
allt fint strimlat
1 torkad aprikos, fint strimlad
1 salladslök, tunt skivad
100 g kokt sushiris
100 g rökt tofu, 2 noriark,
båda skurna till stavar/remsor
50 g tempuradeg, kokosfett till friteringen
Flingsalt
Sushiris:
100 g sushiris, ca 1,4 dl vatten, rårörsocker,
salt
Vit balsamvinäger
Tempuradeg:
1 ägg, 0,2 dl iskallt vatten
2 msk vitvin, 225 g rismjöl

Förberedelsetid: 50 min / tillagningstid: 22 min / dragningstid: 15 min
Temakifyllning: Korta endivespetsarna till ca 8 cm. Strimla återstoden av endiven fint. Blanda soja med balsamvinäger och Six Spices och låt det koka upp. Låt morötter, persiljerot, lök, aprikoser och endive koka med. Låt blandningen rinna av i en sil och låt den svalna. Tillsätt salladslöken och salta. Fördela ris och grönsaker i ett endiveblad, lägg på tofu och täck med ett endiveblad. Mjuka upp en remsa av noriarken i kallt vatten och linda den runt om. Doppa i tempuradeg och fritera ca 2 min. Skär i bitar och salta lätt.
Sushiris: Häll riset i en sil och skölj det noggrant. Låt riset svälla en timme. Häll ris och vatten i en kastrull och låt det koka upp. Minska värmen och låt det sjuda ca 5 min. Lägg på locket och låt riset svälla på mycket låg värme. Ta kastrullen från värmen efter 15 min, ta bort locket och ersätt det med en handduk. Krydda med balsamvinäger, socker och salt efter eget tycke och smak efter ytterligare 15 min. Enligt gammal sed ska riset nu snabbt kylas ner för att det ska bli glansigt. Lägg helst över riset i en träskål och rör med en träsked tills det inte längre ångar om riset. Tips: Rör mycket försiktigt så att riskornen inte skadas!
Tempuradeg:
Vispa samman ägg, vatten och vin. Sikta ner mjölet och vispa snabbt samman.

Date: januari 15, 2013