logo

Ankbröst med rödbetor och Six Spices

Ankbröst med rödbetor och Six Spices
Recept av Hans Gerlach

Till 4 personer
4 ankbröstfiléer à 180–200 g (eller 2 ankbröst à 350 g)
2 msk olja
bergsalt
Trio Noir (Herbaria)
200 g vardera av palsternacka, morötter och rödbetor
1 msk svartvinbärs- eller kvittengelé
1,25 dl rödvin
1–2 tsk Six Spices (Herbaria)
1 knivsudd timjan (Herbaria)
2 msk granatäpplekärnor

Värm ugnen till 100 grader. Skär skinnet på ankbrösten i ett rutmönster. Krydda med salt och Trio Noir. Lägg bröstet med skinnsidan ner och bryn det på medelvärme i 2 msk olja i ca 10 min (större ankbröst ca 4 min längre). Skala grönsakerna. Dela palsternacka och morötter på längden och skär rödbetorna i klyftor.
Vänd ankbrösten och bryn dem 2 min på köttsidan. Låt dem därefter vila i ugnen i ca 20 min med skinnsidan uppåt. Fräs grönsakerna i ankfettet, tillsätt gelé, krydda med salt och Six Spices och tillsätt rödvin samt 1,25 dl vatten. Låt allt sjuda under lock i ca 10 min, det ska finnas tuggmotstånd kvar i grönsakerna.
Ta ut ankbrösten ur ugnen, tillsätt köttsaften till grönsakerna. Smaka av grönsakerna, tillsätt eventuellt en smörklick. Lägg upp ankbrösten och grönsakerna på tallrikar, strö på granatäpplekärnor. Servera med potatisgratäng, potatispuré eller en krispig machésallad.

Date: maj 03, 2016