logo

Kryddtips

  • De ekologiska kryddorna från Herbarias kryddparadis är de finaste ekologiska kvaliteter du kan hitta och de kommer från världens alla kök. Alla kryddorna kommer från certifierade ekologiska odlingar och är märkta med logotypen för ekologiskt producerad mat. Inga tillsatser – ingen jäst, inget glutamat eller maltodextrin – bara rena kryddor. Burkarna är fria från aluminium och återvinningsbara. På alla rena kryddor finns ursprung, odlingsplats och skörd dokumenterad. Odlingarna namnges och stor vikt läggs vid terroiren på samma sätt som med vinodlingar.

    Skogslycka
    Gnid in i kött före tillagning. Vilt- och svampkrydda. Passar fint till stekt ankbröst och också köttpatéer.

    Passar allra bäst att krydda mörkt kött, och i synnerhet vilt, med före ugnsstekning. Tillsätt vispgrädde, koka samman och såsen är klar!

    Prova att bryta av smaken på exempelvis en ramslöksmajonnäs med en nypa Skogslycka.

    Bella Buljong – grönsaksbuljong
    Använd vår rena grönsaksbuljong som örtkrydda på grillad fågel, i veggiebiffar, falafel eller i soppor.

    Använd den tillsammans med sky som smakrik såsgrund. Massor av möjligheter att krydda med en ren buljong.

    Vilda Hilda
    Blandad med crème fraîche: dip till grönsaker, chips. Välbalanserad prisbelönad (Bio Fach 2011) krydda till vinägrett. Till sparrissallad, potatissallad. Blandning för sallader – stimulerar alla smaksinnen med sött, salt, surt, beskt och starkt.

    Blanda med crème fraîche och servera som dip till grönsaker, som tillbehör på en buffé eller gör en dipsås till fredagsmyset och servera med färska eller lättkokta grönsaker.

    Gör en sommarsallad med tärnad vattenmelon, fetaost och små broccolibuketter. Skär bara loss blomknopparna på broccolin (stjälken skivar du tunt på mandolin och använder i en annan sallad). Servera en vinägrettsås på Vilda Hilda med vitvinsvinäger och olivolja till salladen.

    Pumpakungen
    Tillsätt Pumpakungen till rätten under tillagningen. Passar också till zucchini, morötter och rotfrukter. En härlig krydda i morotskaka eller pumpakaka.

    Lilla Lena
    Lyfter fruktsallader tack vare den friska smaken av hallon och blåbär. På pannacotta, på cup cakes. Kryddsocker för fruktkrämer, mousse, krämer med kesella och yoghurt. Passar också till pajer, varma desserter och pannkakor.

    Blanda med grekisk yoghurt eller crème fraîche till en raw pannacotta. Låt vila i kylen och toppa till sist med ett tunt lager Lilla Lena, eventuellt blandat med lakritspulver.

    Gör en Bircher müsli genom att blanda havregryn med t ex chiafrön och pumpafrön, tillsätt någon typ av mjölk eller yoghurt och Lilla Lena. Låt dra över natten och servera med bitar av äpple, päron eller annan frukt, gärna torkad.

    Kakmonstret
    En ljuvlig kakkrydda. Kryddsocker för pajer, småkakor och bakverk av alla slag, men också till mördeg, våfflor, fruktkakor och suffléer.

    Ludwigs livrätt
    Traditionell krydda för söndagssteken, innehåller humle. Gnid in kryddan och låt dra en timme per kilo. Kryddsalt för bakade grönsaker. Passar till gris-, kalv- och nötkött samt fågel.

    Resi
    Traditionell grillkrydda för kyckling. Kryddblandning för mustiga fågelrätter tillagade i ugnen eller på grillen. Klassiska ingredienser som paprika och persilja i elegant harmoni med citrontimjan, spiskummin och ingefära. För den passionerade grillmästaren!

    Mysgubben
    I chokladmousse. Blandning till fruktkakor, vetelängder eller småkakor. Pensla med smör när bakverket tas ur ugnen och strö på blandningen, eller krydda degen. Även god till pannkakor – varma eller kalla. Koka upp i grädde och använd som en dessertsås.

    Stjärnklart
    Till heta drycker eller glögg. Smält 70 g rårörsocker på medelhög värme och låt det bli gyllengult. Tillsätt 0,75 l rödvin, 2 msk Stjärnklart och låt det dra 5 min.

    Tryffellycka
    Ger fantastiska såser och soppor med svampfräst lök och grädde och krydda med Tryffellycka. Blandning för risotto-, pasta-, svamp- och gryträtter eller till salladsdressingar med inspiration från Medelhavet. Krydda med Tryffellycka under tillagningen.

    Krydda fyllningar till ravioli med Tryffellycka – smakhöjare med naturlig umami. Smaksätt kokt pasta med kryddblandningen och ringla över en god olivolja.

    Tryffellycka är god i risotto och gryträtter eller till salladsdressingar med inspiration från Medelhavet – rör ut med lite hett vatten, vinäger och olja.

    Gör tryffelchips genom att smaksätta riven ost med Tryffellycka och klicka ut på en plåt med bakplåtspapper. Grädda i 200 grader tills osten smält och det bildats små gropar ev fett i den (viktigt att inte ta ut chipsen för tidigt ur ugnen). Njut som chips eller servera med en klick tapenade till välkomstdrinken.

    Doften av Maccia
    Använd till fiskrätter och hel ugnsbakad fisk, och som krydda till grillade grönsaker och sallader.

    Koka en enkel grönsakssoppa och krydda med Doften av Maccia. Passar särskilt fint att använda till rätter med jordärtskocka. Kryddsalt för Medelhavets alla kött-, fisk- och grönsaksrätter. En överlägsen allroundkrydda.

    Passar som krydda till sommarens hemgjorda färskostar och till grilloumi.

    Neptuns dröm
    Kryddsalt med tomat och oliver för fiskrätter från Medelhavet. Strö på eller gnid in Neptuns dröm på den rensade fiskens ut- och insida. God till äggrätter.

    Ljuvlig som dipsås blandad med crème fraîche. Gör succé serverad som tillbehör på en buffé.

    God på alla typer av fågel, rubba köttet och låt det vila före tillagningen.

    Krydda lax med Neptuns dröm och ugnsbaka den insvept i folie. Ger fin sälta tack vare de svarta oliverna.

    Provensalska vildblommor
    Som smaksättning av flytande honung. För lamm och grönsaker med inspiration från Medelhavet. Provensalska vildblommor passar till läckra desserter. Tillsätt till rätten i slutet på tillagningstiden. Får inte utsättas för hög värme. Värm försiktigt i olja eller smält smör.

    Garnera en kladdkaka med några få blomblad. Strö blommor på choklad- eller marängbräck.

    Blanda blommorna med flingsalt eller råsocker och ställ fram på köksbordet.

    Blanda blommorna i skirat smör som penslas på en lammstek eller fisk som just tagits ur ugnen. Eller gör ett kryddsmör med blomblandningen.

    Vackra att blanda i glass, strö på pannacotta eller på maränger – och som garnering av tårtor.

    Pizza e pasta
    Till pasta och andra Medelhavsrätter. Allroundkrydda. På foccacia.

    Portofino
    Smaksättning av glass, strö på skivade äpplen, lägg på smuldeg och grädda. Kryddblandning för glass, krämer, yoghurt, kesella eller puddingar samt andra lätta desserter. Frisk och blommig på fruktsallad eller i cheese cake. Innehåller lakrits och fänkål men inget socker.

    Petit chef
    Till soppor, grytor, ratatouille – allt med grönsaker får perfekt balans med Petit Chef. Tillsätt inte kryddan förrän i slutet på tillagningen.

    Heureka
    Kryddblandning för gyros, färsrätter, grillat eller stekt kött samt grönsaker. Passar också till dip och röror med kesella eller yoghurt. För sommarköket.

    Gör en Medelhavssallad på tomater, mozzarella, babyspenat och en vinägrettsås på Heureka.

    Lägg in tärningar av fetaost i olivolja och krydda med Heureka.

    Passar särskilt fint att använda till rätter med lamm och till fågel.

    Jaipurs färger
    Indisk curry. Kryddblandning för indiska kött-, fisk- och grönsaksrätter.

    Siams trädgårdar
    Kryddblandning för thailändska wokrätter eller thairätter med fisk. Passar också till andra asiatiska rätter.

    Six Spices
    Till julbaket, på grillade revbensspjäll med honungsglaze. Krydda rödkålen till jul. Gör en marmelad till ostbricken med Six Spicekryddade aprikoser, nötter och russin i balsamvinäger. Till muffins och i frosting gjord på smält vit choklad och philadelphiaost till cup cakes. Kryddblandning för kinesiska kött-, fisk- och grönsaksrätter. Denna variant på den traditionella kinesiska ”Five spices” passar till många exotiska rätter.

    Hot’n spicy
    Chilifrukter, heta! Lite chili med långpeppar i varm choklad eller i chokladkaka. Smula eller mortla för att få chili flakes. Försiktig användning rekommenderas, provsmaka ofta!

    Buddhas mage
    Asiatisk salladskrydda med jordnötter. Blandning för asiatiska sallader och kalla grönsaksrätter. Blanda 1 msk Buddhas mage med 1 msk kokande vatten, rör ned 1–2 msk risvinäger eller vit balsamico och 2–4 msk sesamolja (native).

    Grön kakadu
    Kryddblandning för fruktiga asiatiska rätter. Passar fint till exempelvis grönsaker eller nudlar. Medelstark.

    Söta geishan
    I frosting till cup cakes, fruktsallader med t ex passionsfrukt och mango, på panna cotta. I fruktkompotter. Kryddsocker för asiatiska desserter. Passar fint till frukter, men också till frukttartes eller crêpes. Ger exotiskt fruktiga cocktails en extra kick.

    Caesarsallad
    I vinägrettsås till sallad, i crème fraîche till dip. Kryddsalt till den amerikanska salladsklassikern med ursprung från italienska invandrare och chefkocken Cesare Cardini.

    Kryddblandningen passar fint i en vinägrettsås till sallad eller i crème fraîche som en dipsås att servera till kött eller fisk.

    Blanda en liten burk crème fraîche med 1 tsk Caesar salad, 1 msk vit balsamico och 1 msk riven parmesanost, tillsätt eventuellt 1 sardell skuren i bitar och blanda allt. Låt dra 30 min, gärna längre för att smakerna ska blomma ut.

    Krydda potatissallad, eller en potatisgratäng med vitlök och vispgrädde, med kryddan. Tillsätt gärna också finriven ost.

    Byt ut påsen med dipkrydda köpt i chipshyllan mot Caesar Salad blandad med grekisk yoghurt. Servera till grönsaksstavar och blomkålsbuketter.

    Tango Spice
    Till grillat kött, tillsammans med chili i en het grillolja. Kryddblandning för nötkött, lamm- och griskött. Kryddrub för stekar och grillat.

    God till vegetariska biffar, eller att blanda med crème fraîche och servera som tillbehör. Till dipsås vid fredagsmyset.

    Karibiens skatter
    Fruktigt stark kryddrub för det karibiska köket. Kryddblandning för räkor och fisk. Passar fint som krydda i bechamelsåsen till en fiskgratäng.

    Gör inlagd sill på 5-minuterssill med Karibiens Skatter och crème fraîche.

    Panera kyckling- eller fiskfiléer med Karibiens skatter och låt dem vila 1 tim i kylskåp innan de steks guldbruna. Servera med limesås och potatispuré.

    Smaksätt majonnäs med kryddblandningen och några stänk av limesaft och servera till grillad fisk.

    Salsa Xocolatl
    Med fräst lök och krossade tomater till en god tomatsås eller grillsås. Ger djup i köttfärssås. Blandning för Mexicos berömda festfina Molesås med en säregen kombination av pikant styrka och choklad. Till stekar och kyckling. Fräs 1 lök och 1 vitlöksklyfta i olivolja, tillsätt skållade och skalade tärnade tomater, blanda ner Salsa Xocolatl och mixa till en slät kräm.

    Cajun Spices
    För sydstatsköket, i grytor och till grillat. Till kokning av sydstatskräftor. Blandning för det franskinspirerade Cajunköket från USA:s sydstater. Till grillade och stekta rätter. Överallt där du vill ha hetta.

    Grandma’s Flash
    På muffins, cupcakes. Kryddsocker för muffins, cup cakes och andra bakverk. Även god till fattiga riddare och i varma bakverk. Som dekor på kakor.

    Mapuche Fire
    Tuff grillkrydda. Kryddblandning för BBQ och ugnsrätter. Med inspiration från en traditionell krydda vanlig hos de sydamerikanska Mapuche-indianerna.

    Mustig och smakrik, men inte het, kryddblandning för BBQ och ugnsrätter. Passar till kötträtter, krämiga vegetariska soppor och bön- och linsrätter. Använd som krydda till rostad paprika eller i tomatsåser för mustig och rökig smak.

    Blanda Mapuche Fire med lite rårörda lingon, olja och vitvinsvinäger och marinera kycklingvingar i blandningen en timme innan de grillas.

    Krydda popcorn med Mapuche eller smaksätt majonnäs med kryddan och servera den till pommes.

    Edeltraut
    Kryddsalt för surkål och syrning av grönsaker. Passar fint till kåldolmar och grytor. God till broccoli och kålrabbi. I hemlagad surkål enligt traditionellt recept ersätter 16 g Edeltraut ca 10 g salt.

    Tutto mio!
    Kryddblandning för marinering och inläggningar med grönsaker och svamp. Fräs grönsaker med mortlad Tutto Mio! Tillsätt vinäger, fyll på glasburkar och täck med olivolja. Till sallader, soppor och grytor med inspiration från Medelhavet.

    Graf von Lax
    Graf von Lax ger fisk, kött och grönsaker en fin rökarom utan rökning. Passar till marinering och rimning, men också till torrmarinad för grillat och i mustiga ugnsrätter. Ett vågat förslag är att stänka lite av kryddan över vaniljglass.

    Rice Perfume
    Kryddblandning med dekorativa rosenblad för orientaliska risrätter och andra ljusa tillbehör som kokt potatis och blomkål. Passar även till redda soppor. Strö Rice Perfume på det kokta riset och låt det dra övertäckt en liten stund. Smält smör och tillsätt Rice Perfume, vackert och gott som sås på kokta grönsaker.

    Tajine Marrakesh
    Till grytor med kött eller grönsaker. Strö på under tillagningen. Kryddblandning till marockanska taginerätter i traditionell lergryta samt orientaliska gryträtter.

    Tillaga den enklaste smakrika gryta genom att blanda olika rotfrukter, och eventuellt antingen grytbitar av kött eller black eye beans bönor med Tajine Marrakesh. Inget annat, bara det!

    Blanda Tajine Marrakesh i créme fraîche och servera till vegetariska rätter på en buffé.

    Stora karavanen
    Kryddsalt för orientaliska färsrätter eller vegetariska varianter som falafel eller vegetariska biffar. Passar också till andra orientaliska rätter.

    Magic Chicken
    Kryddsalt för grillad kyckling och fågelrätter. För kryddkvarnen, ljuvlig doft och smak.

    Ropet från oasen
    Blandning för orientaliska rätter med bulgur (klippta vetekärnor) som taboulleh och couscous samt baljväxter och sallader. Blanda 1–2 tsk Ropet från oasen med 1 msk kokande vatten, 1–2 msk citronsaft eller vitvinsvinäger och 2–4 msk olivolja (2 personer).

    Orientens divan
    Kryddblandning för godsaker som chokladsåser och -glasyrer, chokladkola, chokladfondue och frukter doppade i choklad samt till kakor eller muffins. Att koka eller grädda med, men också att strö på varma drycker.

    Six peppar curry
    Kryddblandning för koreanska eller vietnamesiska curryrätter. I marinader till grillat. Marinera i Six Pepper och gör en glaze med lite honung och soja.

    Red hot chili curry
    Kryddblandning för den extraheta köket. Koka upp med kokosmjölk eller kombinera med yoghurt. Till inlagd sill med Red hot Chili och crème fraîche i såsen.

    Calypso tropical
    Karibisk, fruktig curry för exotiska och fruktiga rätter med fågel eller grönsaker. Passar fint till kokosmjölk.

    Mild wild green
    Thailändsk curry. Kryddblandning för asiatiska fisk- och fågelrätter. Passar perfekt till kokosmjölk.

    Black magic
    Mörk mustig curry för nötkött eller vilt med kort stektid. För mustiga rätter. Låt curryn koka med eller fräs den en kort stund med de andra ingredienserna.

    Stromboli fire
    Curry för Medelhavets gryträtter, grönsaksrätter och ärt- och bönrätter (t ex. ”Pasta e fagioli”), svamp eller rökt kött.

    Good old mild
    Prisbelönad (Bio Fach) riktigt bra bascurry. Kryddblandning för currykyckling, korv stroganoff eller currywurst. Vår förfinade variant på en klassiker.

    Fänkål, hel
    Från foten av Taurusbergen i den sydturkiska reigionen Antalya. För att utveckla sin fulla arom bör fänkålsfröna finfördelas i en mortel eller rostas lätt just innan de tillsätts.

    Korianderfrön
    Från den aromatiska sorten Jantar. Aromen blir intensivare om fröna rostas lätt i en torr panna före användning.

    Spiskummin
    Mald krydda odlad i södra Turkiet. Passar att kombinera med alla exotiska kryddor.

    Kummin
    Odlad av ett familjeföretag i tyska Hessen. Aromen blir intensivare om man försiktigt finfördelar kumminfröna i en mortel.

    Mejram
    Mejram utvecklar sin arom på bästa sätt om den bara får koka med en kort stund. Från en traditionell kryddodlingort i Unterfranken.

    Oregano
    Odlad på lätt, sandig jord i tyska Schwebheim. Oregano utvecklar sin arom på bästa sätt om den bara får koka med en kort stund.

    Paprika
    Ädelsöt sort från den berömda paprikaregionen Szeged i Ungern. Paprikan lufttorkas i nät. Bara de mogna frukterna skördas varje gång. Tillsätt inte paprikan till hett smält fett, det gör att sockret i paprikan karamelliseras och paprikan får en besk smak.

    Rosmarin
    Odlad i den vulkanrika regionen Araukanien i södra Chile. Varsamt skördad för hand och lufttorkad. Rosmarin tillsätts tidigt i tillagningen, för att den ska kunna utveckla hela sin komplexa arom. Mycket aromatisk, använd sparsamt.

    Timjan
    Odlad i Unterfranken, en traditionell kryddodlingsort. Skonsamt torkad och rensad. Kan koka med länge utan att förlora sin arom.

    Kanel, mald
    Odlad på Sumatra av urinvånarna i nationalparken Kerinci Seblat med fokus på att förvalta för framtiden på ett hållbart sätt.Tillsätt mald kanel till såser och liknande först i slutet på tillagningstiden.

    Lagerblad
    Från Villaricasjön i södra Chile. Skördade för hand och direkt därefter skonsamt torkade. Låt lagerbladen koka med rätten och ta bort dem före servering.

    Lavendelblommor
    Detta speciella urval av väldoftande lavendelblommor från Rosornas dal i Rumänien (söder om Balkanbergen) passar mycket bra som krydda i matlagning. Utvecklar sin smak optimalt vid upphettning.

    Dillskott
    Mörkgröna (färgen är bibehållen), små fina skott som smälter på tungan. Från ett traditionsrikt familjeföretag i bayerska Franken. Direkt efter skörden torkas dillskotten skonsamt på gården.

    Kardemumma (hela gröna kapslar)
    Kardemummakapslar från ett oberoende samhälle av infödda Maya-bönder i den för sitt kaffe så berömda bergsregionen i Guatemala.

    Kardemumma
    Krydda en rödbetslatte på någon mjölkprodukt och frystorkad rödbeta samt riven pepparrot med Tasmansk bergpeppar. Hetta upp mjölken, tillsätt rödbeta och pepparrot, skumma och förfina med nymald peppar.

    Andalimanpeppar
    Till långtidsbakad karré, på kokt ägg – helt enkelt där det krävs peppar, men du vill variera aromerna.

    Använd hel i grytor och till inläggningar som exempelvis chutney.

    Använd på lax, skaldjur, kyckling, sallader och allt annat när du vill ha en rejäl skjuts i smaken och hög fräschör.

    Gör en inlagd sill med hela kvistar andalimanpeppar, citron eller lime och 123-lag.

    Voatsiperiferypeppar
    Bourbonpeppar, också kallad vildpeppar och bourbonpeppar, med varm hetta och blommiga citrustoner, påminner om muskotnöt och passar till allt från lamm, vilt, tonfisk frukt, ost, choklad till desserter. När du vill krydda med peppar men vill variera smaken.

    Långpeppar
    Hel i långkok med kött eller grönsaker, frukten sväller och kan ätas (har kvar en mild fin pepparsmak). Perfekt när du kokar egen ketchup eller chutney. För inläggning av gurkor. I kladdkakan eller den varma chokladen med torkad chili. Smält rabarber och jordgubbar med råsocker och långpeppar. Idealisk för kryddning av vilträtter och asiatiska rätter samt till glass- och chokladdesserter. Långpeppar är en av de första pepparsorterna som kom till Europa på 1500-talet. Den har en dov, trä- och läderaktig smak, är mycket aromatisk och har lång eftersmak.

    Trio Noir peppar
    Svartpeppar från tre regioner med olika terroir. Elegant och harmonisk pepparkomposition med karakteristiska smaker från tre regioner (Malabarkusten/Indien, Killindi/Tanzania, Sri Lanka).

    Rosépeppar
    Mycket fruktig. Rosépeppar hör inte till de äkta pepparsorterna, utan kommer från brasilianska pepparträd, som finns över hela Sydamerika. Smaken är lätt sötaktig, aromatisk och kryddig och bara lite stark. Passar också för att krydda desserter.

    Cubebepeppar
    Svanspeppar, mald som huspeppar. Karamellisera äpplen med råsocker och cubebepeppar. Till orientaliska och asiatiska rätter; passar fint på jasminris. Grovt mortlad på griskött.

    Gnid in en köttbit med cubebepeppar som mortlats tillsammans med ett gott oraffinerat salt.

    Koka te på pepparen och några blad mynta.

    Gör glass med grovt mortlad cubebepeppar och finhackad pepparmynta. Tillsätt chokladrippel på slutet.

    Tellicherry peppar
    Det bästa du kan hitta av svartpeppar. Årgångspeppar från tigerreservatet i nationalparken Lake Periyar i Kerala, Indien. Handplockad, soltorkad och naturlig. Klassisk svartpeppar av bästa kvalitet. Stor smakpalett. Krydda före servering för att inte bränna aromerna.

    Grön urskogspeppar
    Det är svårt att hitta ekologisk grönpeppar. Traditionellt torkad. Årgångspeppar från tigerreservatet i nationalparken Lake Periyar i Kerala, Indien. Handplockad, soltorkad och naturlig. Hela frukter för kryddkvarn eller mortel.

    Vit urskogspeppar
    Så långt ifrån ”damm” på tungan du kan komma. Aromexplosion. Årgångspeppar från tigerreservatet i nationalparken Lake Periyar i Kerala, Indien. Handplockad, soltorkad och naturlig.