logo

Kryddtips

De ekologiska kryddorna från Herbarias kryddparadis är de finaste ekologiska kvaliteter du kan hitta och de kommer från världens alla kök. Alla kryddorna kommer från certifierade ekologiska odlingar och är märkta med logotypen för ekologiskt producerad mat. Inga tillsatser – ingen jäst, inget glutamat eller maltodextrin – bara rena kryddor. Burkarna är fria från aluminium och återvinningsbara. På alla rena kryddor finns ursprung, odlingsplats och skörd dokumenterad. Odlingarna namnges och stor vikt läggs vid terroiren på samma sätt som med vinodlingar.

Skogslycka
Gnid in i kött före tillagning. Vilt- och svampkrydda. Passar fint till stekt ankbröst och också köttpatéer.

Vilda Hilda
Blandad med crème fraîche: dip till grönsaker, chips. Välbalanserad prisbelönad (Bio Fach 2011) krydda till vinägrett. Till sparrissallad, potatissallad. Blandning för sallader – stimulerar alla smaksinnen med sött, salt, surt, beskt och starkt.

Pumpakungen
Tillsätt Pumpakungen till rätten under tillagningen. Passar också till zucchini, morötter och rotfrukter. En härlig krydda i morotskaka eller pumpakaka.

Lilla Lena
Lyfter fruktsallader tack vare den friska smaken av hallon och blåbär. På pannacotta, på cup cakes. Kryddsocker för fruktkrämer, mousse, krämer med kesella och yoghurt. Passar också till pajer, varma desserter och pannkakor.

Kakmonstret
En ljuvlig kakkrydda. Kryddsocker för pajer, småkakor och bakverk av alla slag, men också till mördeg, våfflor, fruktkakor och suffléer.

Ludwigs livrätt
Traditionell krydda för söndagssteken, innehåller humle. Gnid in kryddan och låt dra en timme per kilo. Kryddsalt för bakade grönsaker. Passar till gris-, kalv- och nötkött samt fågel.

Resi
Traditionell grillkrydda för kyckling. Kryddblandning för mustiga fågelrätter tillagade i ugnen eller på grillen. Klassiska ingredienser som paprika och persilja i elegant harmoni med citrontimjan, spiskummin och ingefära. För den passionerade grillmästaren!

Mysgubben
I chokladmousse. Blandning till fruktkakor, vetelängder eller småkakor. Pensla med smör när bakverket tas ur ugnen och strö på blandningen, eller krydda degen. Även god till pannkakor – varma eller kalla. Koka upp i grädde och använd som en dessertsås.

Stjärnklart
Till heta drycker eller glögg. Smält 70 g rårörsocker på medelhög värme och låt det bli gyllengult. Tillsätt 0,75 l rödvin, 2 msk Stjärnklart och låt det dra 5 min.

Tryffellycka
Ger fantastiska såser och soppor med svamp. Använd till fin buljong. Blandning för risotto-, pasta-, svamp- och gryträtter eller till salladsdressingar med inspiration från Medelhavet. Krydda med Tryffellycka under tillagningen. Rör ut med lite hett vatten, vinäger och olja till salladsdressingar. Krydda fyllningar till ravioli.

Doften av Maccia
Fisk- och grönsakskrydda. Koka soppa på enbart lök och morötter och krydda med Doften av Maccia. Till ravioli med fyllning av jordärtskocka. Kryddsalt för Medelhavets kött-, fisk- och grönsaksrätter. En överlägsen allroundkrydda. Passar också för att krydda sommarens färskostar.

Neptuns dröm
Fiskkrydda med oliver, blandad med crème fraîche eller yoghurt till dip- och grillsåser. Kryddsalt med tomat och oliver för fiskrätter från Medelhavet. Strö på eller gnid in Neptuns dröm på den rensade fiskens ut- och insida. God till äggrätter.

Provensalska vildblommor
På en kladdkaka eller praliner. På chokladbräck. I skirat smör som sås eller pensla på en lammstek. Som smaksättning av flytande honung. För lamm och grönsaker med inspiration från Medelhavet. Provensalska vildblommor passar till läckra desserter. Tillsätt till rätten i slutet på tillagningstiden. Får inte utsättas för hög värme. Värm försiktigt i olja eller smält smör. Vacker i glass, på pannacotta och som garnering av cup cakes.

Pizza e pasta
Till pasta och andra Medelhavsrätter. Allroundkrydda. På foccacia.

Portofino
Smaksättning av glass, strö på skivade äpplen, lägg på smuldeg och grädda. Kryddblandning för glass, krämer, yoghurt, kesella eller puddingar samt andra lätta desserter. Frisk och blommig på fruktsallad eller i cheese cake. Innehåller lakrits och fänkål men inget socker.

Petit chef
Till ratatouille. Kryddblandning för grönsakssoppor, grytor och pastasåser. Perfekt för Medelhavsköket. Passar också fint till fiskfiléer eller kött.

Heureka
Kryddblandning för gyros, färsrätter, grillat eller stekt kött samt grönsaker. Passar också till dip och röror med kesella eller yoghurt. För sommarköket.

Jaipurs färger
Indisk curry. Kryddblandning för indiska kött-, fisk- och grönsaksrätter.

Siams trädgårdar
Kryddblandning för thailändska wokrätter eller thairätter med fisk. Passar också till andra asiatiska rätter.

Six Spices
Till julbaket, på grillade revbensspjäll med honungsglaze. Krydda rödkålen till jul. Gör en marmelad till ostbricken med Six Spicekryddade aprikoser, nötter och russin i balsamvinäger. Till muffins och i frosting gjord på smält vit choklad och philadelphiaost till cup cakes. Kryddblandning för kinesiska kött-, fisk- och grönsaksrätter. Denna variant på den traditionella kinesiska ”Five spices” passar till många exotiska rätter.

Hot’n spicy
Chilifrukter, heta! Lite chili med långpeppar i varm choklad eller i chokladkaka. Smula eller mortla för att få chili flakes. Försiktig användning rekommenderas, provsmaka ofta!

Buddhas mage
Asiatisk salladskrydda med jordnötter. Blandning för asiatiska sallader och kalla grönsaksrätter. Blanda 1 msk Buddhas mage med 1 msk kokande vatten, rör ned 1–2 msk risvinäger eller vit balsamico och 2–4 msk sesamolja (native).

Grön kakadu
Kryddblandning för fruktiga asiatiska rätter. Passar fint till exempelvis grönsaker eller nudlar. Medelstark.

Söta geishan
I frosting till cup cakes, fruktsallader med t ex passionsfrukt och mango, på panna cotta. I fruktkompotter. Kryddsocker för asiatiska desserter. Passar fint till frukter, men också till frukttartes eller crêpes. Ger exotiskt fruktiga cocktails en extra kick.

Caesarsallad
I vinägrettsås till sallad, i crème fraîche till dip. Kryddsalt till den amerikanska salladsklassikern med ursprung från italienska invandrare och chefkocken Cesare Cardini. Blanda 50 g majonnäs med 1 tsk Caesarsallad, 1 msk vit balsamico och 1 msk riven parmesanost, tillsätt eventuellt 1–2 sardeller skurna i bitar, låt dra 5 min och blanda.

Tango Spice
Till grillat kött, tillsammans med chili i en het grillolja. Kryddblandning för nötkött, lamm- och griskött. Kryddrub för stekar och grillat.

Karibiens skatter
Kryddblandning för scampi, räkor och fiskfiléer. Till inlagd sill med Karibiens Skatter och crème fraîche i såsen. Fruktigt stark kryddrub för det karibiska köket. Gnid in råa scampis och fiskfiléer med Karibiens skatter och låt dem vila 1 tim i kylskåp före tillagning. Som smaksättning av majonnäs.

Salsa Xocolatl
Med fräst lök och krossade tomater till en god tomatsås eller grillsås. Ger djup i köttfärssås. Blandning för Mexicos berömda festfina Molesås med en säregen kombination av pikant styrka och choklad. Till stekar och kyckling. Fräs 1 lök och 1 vitlöksklyfta i olivolja, tillsätt skållade och skalade tärnade tomater, blanda ner Salsa Xocolatl och mixa till en slät kräm.

Cajun Spices
För sydstatsköket, i grytor och till grillat. Till kokning av sydstatskräftor. Blandning för det franskinspirerade Cajunköket från USA:s sydstater. Till grillade och stekta rätter. Överallt där du vill ha hetta.

Grandma’s Flash
På muffins, cupcakes. Kryddsocker för muffins, cup cakes och andra bakverk. Även god till fattiga riddare och i varma bakverk. Som dekor på kakor.

Mapuche Fire
Tuff grillkrydda. Kryddblandning för BBQ och ugnsrätter. Passar fint till kötträtter, krämiga soppor och bönrätter. Med inspiration från en traditionell krydda vanlig hos de sydamerikanska Mapuche-indianerna.

Edeltraut
Kryddsalt för surkål och syrning av grönsaker. Passar fint till kåldolmar och grytor. God till broccoli och kålrabbi. I hemlagad surkål enligt traditionellt recept ersätter 16 g Edeltraut ca 10 g salt.

Tutto mio!
Kryddblandning för marinering och inläggningar med grönsaker och svamp. Fräs grönsaker med mortlad Tutto Mio! Tillsätt vinäger, fyll på glasburkar och täck med olivolja. Till sallader, soppor och grytor med inspiration från Medelhavet.

Graf von Lax
Graf von Lax ger fisk, kött och grönsaker en fin rökarom utan rökning. Passar till marinering och rimning, men också till torrmarinad för grillat och i mustiga ugnsrätter. Ett vågat förslag är att stänka lite av kryddan över vaniljglass.

Rice Perfume
Kryddblandning med dekorativa rosenblad för orientaliska risrätter och andra ljusa tillbehör som kokt potatis och blomkål. Passar även till redda soppor. Strö Rice Perfume på det kokta riset och låt det dra övertäckt en liten stund. Smält smör och tillsätt Rice Perfume, vackert och gott som sås på kokta grönsaker.

Tajine Marrakesh
Till grytor med kött eller grönsaker. Strö på under tillagningen. Kryddblandning till marockanska taginerätter i traditionell lergryta samt orientaliska gryträtter.

Stora karavanen
Kryddsalt för orientaliska färsrätter eller vegetariska varianter som falafel eller vegetariska biffar. Passar också till andra orientaliska rätter.

Magic Chicken
Kryddsalt för grillad kyckling och fågelrätter. För kryddkvarnen, ljuvlig doft och smak.

Ropet från oasen
Blandning för orientaliska rätter med bulgur (klippta vetekärnor) som taboulleh och couscous samt baljväxter och sallader. Blanda 1–2 tsk Ropet från oasen med 1 msk kokande vatten, 1–2 msk citronsaft eller vitvinsvinäger och 2–4 msk olivolja (2 personer).

Orientens divan
Kryddblandning för godsaker som chokladsåser och -glasyrer, chokladkola, chokladfondue och frukter doppade i choklad samt till kakor eller muffins. Att koka eller grädda med, men också att strö på varma drycker.

Six peppar curry
Kryddblandning för koreanska eller vietnamesiska curryrätter. I marinader till grillat. Marinera i Six Pepper och gör en glaze med lite honung och soja.

Red hot chili curry
Kryddblandning för den extraheta köket. Koka upp med kokosmjölk eller kombinera med yoghurt. Till inlagd sill med Red hot Chili och crème fraîche i såsen.

Calypso tropical
Karibisk, fruktig curry för exotiska och fruktiga rätter med fågel eller grönsaker. Passar fint till kokosmjölk.

Mild wild green
Thailändsk curry. Kryddblandning för asiatiska fisk- och fågelrätter. Passar perfekt till kokosmjölk.

Black magic
Mörk mustig curry för nötkött eller vilt med kort stektid. För mustiga rätter. Låt curryn koka med eller fräs den en kort stund med de andra ingredienserna.

Stromboli fire
Curry för Medelhavets gryträtter, grönsaksrätter och ärt- och bönrätter (t ex. ”Pasta e fagioli”), svamp eller rökt kött.

Good old mild
Prisbelönad (Bio Fach) riktigt bra bascurry. Kryddblandning för currykyckling, korv stroganoff eller currywurst. Vår förfinade variant på en klassiker.

Fänkål, hel
Från foten av Taurusbergen i den sydturkiska reigionen Antalya. För att utveckla sin fulla arom bör fänkålsfröna finfördelas i en mortel eller rostas lätt just innan de tillsätts.

Korianderfrön
Från den aromatiska sorten Jantar. Aromen blir intensivare om fröna rostas lätt i en torr panna före användning.

Spiskummin
Mald krydda odlad i södra Turkiet. Passar att kombinera med alla exotiska kryddor.

Kummin
Odlad av ett familjeföretag i tyska Hessen. Aromen blir intensivare om man försiktigt finfördelar kumminfröna i en mortel.

Mejram
Mejram utvecklar sin arom på bästa sätt om den bara får koka med en kort stund. Från en traditionell kryddodlingort i Unterfranken.

Oregano
Odlad på lätt, sandig jord i tyska Schwebheim. Oregano utvecklar sin arom på bästa sätt om den bara får koka med en kort stund.

Paprika
Ädelsöt sort från den berömda paprikaregionen Szeged i Ungern. Paprikan lufttorkas i nät. Bara de mogna frukterna skördas varje gång. Tillsätt inte paprikan till hett smält fett, det gör att sockret i paprikan karamelliseras och paprikan får en besk smak.

Rosmarin
Odlad i den vulkanrika regionen Araukanien i södra Chile. Varsamt skördad för hand och lufttorkad. Rosmarin tillsätts tidigt i tillagningen, för att den ska kunna utveckla hela sin komplexa arom. Mycket aromatisk, använd sparsamt.

Timjan
Odlad i Unterfranken, en traditionell kryddodlingsort. Skonsamt torkad och rensad. Kan koka med länge utan att förlora sin arom.

Kanel, mald
Odlad på Sumatra av urinvånarna i nationalparken Kerinci Seblat med fokus på att förvalta för framtiden på ett hållbart sätt.Tillsätt mald kanel till såser och liknande först i slutet på tillagningstiden.

Lagerblad
Från Villaricasjön i södra Chile. Skördade för hand och direkt därefter skonsamt torkade. Låt lagerbladen koka med rätten och ta bort dem före servering.

Lavendelblommor
Detta speciella urval av väldoftande lavendelblommor från Rosornas dal i Rumänien (söder om Balkanbergen) passar mycket bra som krydda i matlagning. Utvecklar sin smak optimalt vid upphettning.

Dillskott
Mörkgröna (färgen är bibehållen), små fina skott som smälter på tungan. Från ett traditionsrikt familjeföretag i bayerska Franken. Direkt efter skörden torkas dillskotten skonsamt på gården.

Kardemumma (hela gröna kapslar)
Kardemummakapslar från ett oberoende samhälle av infödda Maya-bönder i den för sitt kaffe så berömda bergsregionen i Guatemala.

Långpeppar
Hel i långkok med kött eller grönsaker, frukten sväller och kan ätas (har kvar en mild fin pepparsmak). Perfekt när du kokar egen ketchup eller chutney. För inläggning av gurkor. I kladdkakan eller den varma chokladen med torkad chili. Smält rabarber och jordgubbar med råsocker och långpeppar. Idealisk för kryddning av vilträtter och asiatiska rätter samt till glass- och chokladdesserter. Långpeppar är en av de första pepparsorterna som kom till Europa på 1500-talet. Den har en dov, trä- och läderaktig smak, är mycket aromatisk och har lång eftersmak.

Trio Noir peppar
Svartpeppar från tre regioner med olika terroir. Elegant och harmonisk pepparkomposition med karakteristiska smaker från tre regioner (Malabarkusten/Indien, Killindi/Tanzania, Sri Lanka).

Rosépeppar
Mycket fruktig. Rosépeppar hör inte till de äkta pepparsorterna, utan kommer från brasilianska pepparträd, som finns över hela Sydamerika. Smaken är lätt sötaktig, aromatisk och kryddig och bara lite stark. Passar också för att krydda desserter.

Cubebepeppar
Svanspeppar, mald som huspeppar. Karamellisera äpplen med råsocker och cubebepeppar. Till orientaliska och asiatiska rätter; passar fint på jasminris. Grovt mortlad på griskött.

Tellicherry peppar
Det bästa du kan hitta av svartpeppar. Årgångspeppar från tigerreservatet i nationalparken Lake Periyar i Kerala, Indien. Handplockad, soltorkad och naturlig.

Grön urskogspeppar
Det är svårt att hitta ekologisk grönpeppar. Traditionellt torkad. Årgångspeppar från tigerreservatet i nationalparken Lake Periyar i Kerala, Indien. Handplockad, soltorkad och naturlig. Hela frukter för kryddkvarn eller mortel.

Vit urskogspeppar
Så långt ifrån ”damm” på tungan du kan komma. Aromexplosion. Årgångspeppar från tigerreservatet i nationalparken Lake Periyar i Kerala, Indien. Handplockad, soltorkad och naturlig.